Bedrijfskantines gezondheidszorg serveren te zout eten

Getty Images

AMSTERDAM - Nederlanders die beroepsmatig zijn betrokken bij gezondheidszorg krijgen in hun bedrijfsrestaurants veel te zout voedsel voorgezet. Dit stelden onderzoekers van het AMC vast na een rondgang langs kantines.

In 2009 en 2010 zijn alle acht universitair medische centra (umc), acht algemene ziekenhuizen, de kantine van de Gezondheidsraad, van het ministerie van VWS en van de Voedsel- en Warenautoriteit drie keer onaangekondigd bezocht. Van de bestelde warme lunch (soep, aardappels, vlees, groente) werd in het lab het zoutgehalte bepaald.

Verrassend
De uitkomsten verrasten de onderzoekers. Het zoutgehalte in de maaltijden was gemiddeld zeven gram, met als uitschieter een maaltijd met dertien gram. Het advies is om per dag niet meer dan zes gram zout te eten. Met het eten van alleen de lunch wordt de maximale dagelijkse hoeveelheid zout al overschreden.

Te veel zout
AMC-onderzoeker Lizzy Brewster: "We schatten dat de medewerkers met een dergelijke lunch uit zullen komen op een zoutopname van meer dan vijftien gram per dag." Haar collega Gert van Montfrans vult aan: "Dit vertaalt zich in een 20 tot 30 procent hogere kans om te overlijden aan problemen met hart en vaten in vergelijking met de mensen die zich houden aan de zoutrichtlijn."

Het onderzoek onderstreept de noodzaak om ook in restaurants maaltijden te voorzien van ‘labels’ met opgave van de samenstelling.

Bron 
  • AMC