Wat moet je doen als je een kater hebt?

8 vragen over katers

Getty Images

Na een lekker avondje uit waarbij je gezellig hebt zitten borrelen, word je de volgende morgen wakker met een kater. Hoe ga je je snel weer beter voelen? Deze en nog zeven vragen over katers beantwoord.

1. Hoe herken je een kater?

Je hebt dorst en hoofdpijn, voelt je moe en trillerig, hebt diarree en bent misschien ook nog duizelig en misselijk. En o ja, klein detail: de klachten dienen zich aan nadat je veel alcohol achterelkaar hebt gedronken.

2. Wat gebeurt er met de alcohol in je lichaam?

De alcohol wordt in de darmen opgenomen en via het bloed verdeeld over het lichaamsvocht. Een klein deel van de alcohol raak je kwijt dankzij uitademen, plassen en zweten. Je lever breekt de rest af. Dat duurt één tot anderhalf uur per glas.

3. Wat gaat er mis?

Bij de afbraak van alcohol ontstaat er aceetaldehyde. Daar voel je je ziek door. Deze stof is nog giftiger en schadelijker voor het lichaam dan alcohol en zorgt voor het trillerige gevoel. Bovendien laat de alcohol de nieren sneller werken en daardoor verliest het lichaam meer water dan normaal. Gevolg: de volgende dag heb je enorme dorst en voel je je moe.

4. Waarom word je misselijk?

Alcohol is een bijtende stof; het tast de slijmvliezen in het lichaam aan. Alles wat met alcohol in aanraking komt (mond, keel, slokdarm en maag), wordt hierdoor geprikkeld. Dat kan maagpijn en misselijkheid veroorzaken. Daarnaast kun je door de alcohol duizelig worden en je evenwicht verliezen, en ook daardoor voel je je misselijk.

5. En de hoofdpijn?

Daarvoor zijn een aantal oorzaken aan te wijzen. Bijvoorbeeld het schadelijke aceetaldehyde. Verder vermindert, door het vochtverlies, de hoeveelheid vloeistof waarin de hersenen 'dobberen', zodat de hersenen gevoeliger worden voor bewegingen. Soms daalt de bloedsuikerspiegel door het alcoholgebruik en ook daarvan kun je hoofdpijn krijgen.

En tot slot is het ene drankje het andere niet. Weliswaar is de alcohol in alle dranken hetzelfde, maar andere stoffen, voor de geur, smaak en houdbaarheid, kunnen hoofdpijn veroorzaken.

6. Na hoeveel drankjes komt de kater?

Helaas is dat moeilijk te zeggen. Je hoeft niet echt dronken te zijn geweest om toch een kater te kunnen krijgen. Het maakt daarbij niet uit of het om borrels gaat of om vaasjes bier: in de borrel zit ongeveer evenveel alcohol als in het biertje.

Bovendien verschilt het aantal 'katerglazen' per persoon. Mannen kunnen meer alcohol verdragen dan vrouwen omdat mannen meer vocht in hun lichaam hebben. Als een man en vrouw evenveel wegen, zal de vrouw dus van eenzelfde hoeveelheid alcohol meer last hebben dan de man. Ouderen hebben minder vocht in het lichaam dan jongeren en zijn daardoor gevoeliger voor een kater. Een 'getrainde' lever verwerkt de alcohol sneller, dus regelmatige drinkers zullen minder snel een kater oplopen (bij alcoholisten werkt de lever overigens juist langzamer). En wie fit is, zal minder snel een kater oplopen.

7. Kun je een kater voorkomen?

Een kater kun je alleen voorkomen door de alcohol te laten staan. Wie toch aan het slempen slaat, kan de kans op een kater verminderen door extra vocht te drinken, bijvoorbeeld om en om een alcoholisch drankje en een glas sap of water. Ook helpt het om aan het eind van de avond veel water te drinken. Tussendoor een hapje eten kan helpen om een lage bloedsuikerspiegel te bestrijden.

8. Wat moet je doen als je een kater hebt?

Dan helpt het drinken van veel water, een beetje eten en uitzieken. Neem eventueel een pijnstiller tegen de hoofdpijn. En drink de twee dagen erna helemaal geen alcohol zodat het lichaam zich kan herstellen.

Sommige mensen zweren bij een gebakken ei als anti-katerontbijt. Als je er trek in hebt, kan een eitje geen kwaad. Het helpt echter niet om je lever sneller te laten werken of je vochtverlies aan te vullen. Hetzelfde geldt voor speciale detoxdrankjes en -pillen.

Auteur