Zo kick je van je smartphone af
De smartphone is niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Handig, maar het gebruik van de mobiele telefoon heeft zich in de loop der tijd ontwikkelt tot een ongezonde gewoonte. Steeds meer mensen hebben last van een telefoonverslaving, ook wel nomofobie. Wat zijn de symptomen en hoe kom je er vanaf?
Het valt niet te ontkennen dat de nieuwste technologieën het leven makkelijker hebben gemaakt. Toch zorgt het bewust en onbewust voor problemen. Uit onderzoek is gebleken dat een intensieve digitale leefstijl ten koste gaat van je concentratie in het echte leven. Gebruikers kunnen zich niet meer zo goed concentreren, worden onrustig als ze niet online kunnen en sommige fanatiekelingen krijgen zelfs last van hun vingers, ogen en nek. Actieve smartphonegebruikers hebben eveneens meer kans op depressieve gevoelens, ontwikkelen minder inlevingsvermogen en zijn minder creatief. Des te meer we met onze mobiele telefoon bezig zijn en des te verslaafder we raken, des te groter de gevolgen. Reden genoeg om ons zorgen te maken. Maar niets is minder waar. Het aantal mensen dat zorgelijk veel naar zijn of haar smartphone kijkt neem alleen maar toe.
Symptomen
Hoewel het merendeel van de gebruikers aangeeft niet verslaafd te zijn aan zijn of haar mobiele telefoon, worden er wel degelijk steeds vaker symptomen van verslaving vertoond. Zodra het kan, grijp je naar je smartphone. Je kijkt continu op je telefoon om te checken of er al nieuwe meldingen binnen zijn. Gebruikers worden ongeduldig en rusteloos als ze hun telefoon niet in de buurt hebben. Een belangrijk symptoom van een smartphoneverslaving is dat een verslaafde meer bezig is met de telefoon dan met de mensen om zich heen. Raak je in paniek als je je telefoon niet binnen handbereik hebt? Dan bestaat de kans dat je aan nomofobie lijdt.
Nomofobie
Nomofobie, no mobilephone fobie, wordt beschreven als een overmatige angst voor het niet continue bereikbaar zijn via een mobiele telefoon. Met concentratieproblemen, ontevreden collega’s en verwaarloosde relaties tot gevolg. Dit kan worden veroorzaakt door het buiten bereik zijn, het vergeten van het toestel of een slecht functionerend toestel. Het is niet alleen de angst voor onbereikbaarheid, maar het voelt mogelijk ook alsof je een deel van jezelf verliest. Het kan soms zo extreem zijn dat de gebruiker een extra telefoon koopt.
Afkicken van de smartphone
Australische psycholoog Jocelyn Brewer stelt dat mensen bewuster om moeten gaan met het gebruik van de smartphone. Ze maakt hierbij gebruik van de drie m’s. Mindful: wees bewust van je smartphonegebruik, meaningful: waarom pak je je smartphone en wat doe je ermee, moderate: beperk het gebruik van je smartphone zodat hij je leven niet overneemt.
De volgende tips kunnen het mogelijk makkelijker maken om het gebruik van je smartphone te beperken:
- Laat je mobiel thuis
- Zet je mobiel uit
- Zet pushberichten uit
- Laat je telefoon in de woonkamer liggen als je gaat douchen, het toilet bezoekt of aan tafel zit
- Maak van je slaapkamer een smartphonevrije zone
- Vind afleiding in andere dingen, zoals het lezen van een boek
- Verwijder nutteloze apps
- Plan telefoonloze afspraken
- Installeer screen time trackers om je gemiddeld gebruik te meten
- EurekAlert
- Zembla