Vaginale klachten: verstoor de zuurgraad niet

Zorg voor de juiste vaginale flora

illustratie vagina
Getty Images

Bacteriën in de vagina zorgen er voor de juiste zuurgraad, waardoor gisten of schimmels wegblijven. Bacteriën als Gardnerella huizen meestal in beperkte mate in de vagina. Worden het er te veel - bijvoorbeeld door een verstoorde zuurgraad - dan kunnen die bacteriën klachten veroorzaken.

De anticonceptiepil werkt in op de zuurgraad in de schede. Ook een antibioticakuur heeft invloed op het milieu in darmen en vagina. Zo kan zo'n kuur een vaginale infectie veroorzaken. Daarnaast verandert ook overmatige hygiëne, vooral met doucheschuim of gewone zeep, de zuurgraad.

Risicofactor

Schimmels en bacteriën krijgen dan meer kans. Langdurig en hevig menstrueren kan een andere oorzaak van een vaginale infectie zijn. Veelvuldig vrijen is, net als wisselende contacten, een risicofactor. Verwissel ook je tampons op tijd, want ook die kunnen tot een infectie leiden. Sommige vrouwen behoren tot een risicogroep. Bij suikerpatiënten bijvoorbeeld, komt de infectie candida vaak voor.

Welke infecties zijn er?

De vagina is een kwetsbaar orgaan, omdat het in direct contact staat met de buitenlucht. Bovendien is het er warm, waardoor bacteriën er goed kunnen gedijen. De bacterie Gardnerella is de boosdoener bij bacteriële vaginose of vaginitis. De afscheiding is hierbij grijswit, stinkt en geeft jeuk. Een candida-schimmelinfectie geeft een brokkelige, geelwitte afscheiding, pijn en een branderig gevoel aan de vagina. Vaak zijn ook de schaamlippen rood en gezwollen.

Nog een bacterie die zich snel vermenigvuldigt in een vagina met een te lage zuurgraad is trichomonas. Deze bacterie is seksueel overdraagbaar. Het veroorzaakt een gelige afscheiding, een onaangename (vaak visachtige) geur, jeuk, pijn en een snel bloedende vagina. Ook schuimende groene afscheiding met gasbelletjes en donkergele, bruine en bloederige afscheiding kunnen voorkomen.

Belangrijke rol man

Hoewel de man meestal zelf geen klachten heeft, speelt hij, behalve in het geval van candida, vaak een belangrijke rol bij het ontstaan van vaginale infecties door geslachtsziekten. De ziektekiemen die bij vrouwen een ontsteking van de vagina of de baarmoederhals veroorzaken, worden bij mannen vaak aangetroffen onder de voorhuid van de penis, in de urinebuis of in de prostaat. Dikwijls voelt de man er niets van. Het omgekeerde is ook mogelijk. Een vrouw heeft nog geen klachten van een vaginale ontsteking, zodat ze bij het vrijen een man besmet.

Bij de behandeling moet je dus rekening houden met een wisseleffect. De vrouw besmet de man die er geen last van heeft. Wanneer de vrouw uiteindelijk klachten krijgt, wordt alleen zij behandeld. Zo ontstaat er tijdens het vrijen weer een nieuwe ontsteking. Daarom moeten beide partners behandeld worden. Praat dus open en eerlijk met je partners over je vaginale klachten. Je huisarts zal altijd vragen naar eventuele klachten van je partner.

Voorkom klachten

  • Was de vagina nooit met zeep, maar gewoon met water.
  • Gebruik zo min mogelijk inlegkruisjes. Deze zuigen de afscheiding op en gaan broeien. Je wisselt beter enkele keren per dag van ondergoed. Draag liefst katoen. Synthetisch ondergoed wordt broeierig en stimuleert de afscheiding.
  • Slaap zonder onderbroek of pyjama. Hoe meer lucht het gebied rond de vagina krijgt, hoe beter.
  • Gebruik bij het wassen van de vagina altijd een schoon washandje. In gebruikte washandjes blijven altijd bacteriën achter. Het beste is helemaal geen washandje te gebruiken, maar je met de douche schoon te spoelen.
  • Om de vagina goed schoon te houden, zijn er speciale producten voor de intieme hygiëne. Deze bevatten vaak melkzuur.
  • Veeg na een grote boodschap de vagina en anus van voren naar achteren schoon. Niet van achteren naar voren dus. Hiermee kunnen bacteriën uit de darm bij de vagina komen en een infectie veroorzaken.
  • Heb je vaginale klachten? Gebruik dan geen speeksel als glijmiddel bij het vrijen. Ook in speeksel huizen bacteriën en schimmels die de vagina liever kwijt dan rijk is.
  • Volgens sommige mensen kan het strijken van ondergoed vaginale klachten helpen voorkomen. Door je slipjes heet te strijken, worden bacteriën en schimmels gedood. Vroeger gebeurde dit in de kookwas van honderd graden Celsius. Omdat niemand nog zo heet wast, is strijken een goed alternatief.
  • Krab zo min mogelijk bij jeuk. Het tere weefsel rond de vagina raakt gemakkelijk beschadigd. Was je beter een paar keer per dag alleen met water en dep je droog.
Auteur