Vaginale afscheiding: normaal of niet?

Iedere vrouw heeft afscheiding

ondergoed aan waslijn
Getty Images

Vanaf de eerste menstruatie tot aan de overgang heeft iedere vrouw vaginale afscheiding. Dit is een onderdeel van het natuurlijke reinigingsmechanisme van het lichaam. Je hoeft je dan ook pas zorgen te maken als er iets verandert aan de hoeveelheid, kleur of geur van deze afscheiding.

De vagina, of schede, is een platte buis waarvan de wanden gewoonlijk tegen elkaar aanliggen. De vagina is ongeveer tien centimeter lang en loopt schuin naar achteren, in de richting van het heiligbeen. En reikt vanaf de vulva, het uitwendige schaamdeel, tot aan de baarmoederhals.

Bekleed met laagje

De vagina heeft geen klierweefsel. De vloeistof die in de vagina aanwezig is, sijpelt erin via de vaginawanden. De wanden zijn bekleed met een witachtig laagje. Dat bestaat vooral uit afgeschilferde vaginale cellen en bacteriën die van nature in de vagina voorkomen. De voornaamste bewoners zijn zogenaamde lactobacillen, die ervoor zorgen dat het milieu in de vagina zuur blijft.

Vaginale afscheiding

Niet iedereen heeft evenveel vaginale afscheiding. Normaal gezien is de afscheiding vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Bij het opdrogen wordt het meestal een beetje geel. De afscheiding ruikt dikwijls wat zuur, maar kan ook geurloos zijn.

Lees ook: Vaginale afscheiding, wat zeggen geur en kleur?

De hoeveelheid en kleur van vaginale afscheiding variëren gedurende de menstruatiecyclus. Rond de eisprong neemt de productie meestal toe en wordt het vocht glashelder en wat slijmeriger.

Ook vlak voor de menstruatie heb je meer afscheiding, die heel wit van kleur is. Seksuele opwinding zorgt voor extra vocht. Ook tijdens een zwangerschap kan de hoeveelheid afscheiding toenemen, als gevolg van de veranderende hormoonhuishouding. De overgang heeft zowel invloed op de vagina, die wordt na de overgang wat droger, als op de urinewegen. Hierdoor ben je vatbaarder voor een blaasontsteking.

Vaginale problemen

Een normale hoeveelheid afscheiding is niet aan te geven. Heb je plots veel meer of veel minder afscheiding dan normaal? Of verandert de geur of kleur erg? Dan moet je even langs de dokter. Je zou dan een vaginale schimmel of ontsteking kunnen hebben.

Deze vaginale klachten zijn niets om je voor te schamen. Bijna iedere vrouw krijgt tenminste eenmaal in haar leven met vaginale problemen te maken. Die zijn vrijwel altijd gemakkelijk en doeltreffend te behandelen, mits er op tijd wordt ingegrepen.

Pas op met:

  • Wassen met zeep - dit kan de zuurgraad in je vagina verstoren en leiden tot meer afscheiding.
  • Wassen met te warm water.
  • Inlegkruisjes - sommige vrouwen krijgen juist meer afscheiding door het dragen van inlegkruisjes.
  • Vochtig toiletpapier - ook dit kan leiden tot meer afscheiding.
Auteur