Pijn bij het vrijen na operatie

Getty Images

In 2009 ben ik behandeld voor darmkanker in de endeldarm. De behandeling bestond uit bestraling en chemo in tabletvorm en na 6 weken rust een operatie. Tijdens de operatie is de tumor verwijderd, het rectum geamputeerd en een stoma aan gelegd. Na deze behandelingen waren er klachten zoals het niet over elkaar krijgen van mijn benen, heel dun slijmvlies in de vagina (mijn baarmoeder is al in 2002 verwijderd) en vermoeidheid. Ook de vorm van mijn venusheuvel en schaamlippen is veranderd. Mijn werk heb ik heel snel weer opgepakt, evenals het sporten. Ook de klachten verdwenen in de loop der jaren. Behalve de dunheid van het slijmvlies in de vagina. Daar hebben mijn man en ik beiden erg veel last van. Het is voor beiden pijnlijk en ik ben dan ook naar de gynaecoloog gegaan. Na wat experimenten met andere middelen, is mij Premeno (zetpillen) voorgeschreven. Dit helpt enigszins, maar lang niet afdoende. De lust voor vrijen is bij mij daardoor afgenomen, maar ik help mijn man door hem te bevredigen. Vooral mijn man heeft erg veel moeite met het feit dat er geen gemeenschap mogelijk is zonder veel pijn. Kunt u mij raad geven?

Suzet

Henriëtte Schoones, seksuoloog en relatietherapeut

Ik heb een arts en een apotheker geraadpleegd met de vraag of zij een alternatief hadden voor Premeno. Zij adviseerden mij dat wellicht Synapause een optie zou kunnen zijn maar dat moet je echt met je oncoloog overleggen. Ik denk dat je gynaecoloog hier ook wel aan gedacht heeft maar niet heeft voorgeschreven.

Beide artsen gaven het advies een erkende seksuoloog NVVS te raadplegen. Naast het medische aspect kunnen hierin ook een aantal andere aspecten een rol kunnen spelen namelijk de psychologische en relationele factoren. Belangrijk hierbij kunnen onder andere de  verwachtingen van de seksuele relatie zijn.

Ik weet niet hoe jullie seksuele relatie was vóór de darmkanker maar terug naar hoe het vóór die tijd was is meestal niet realistisch. Verandering van het lichaamsbeeld, beleving van de seksualiteit en verwachtingen van de partner spelen hierin een belangrijke rol.

Jullie zouden samen, met behulp van een seksuoloog, kunnen kijken of jullie seksuele relatie op een andere manier vorm gegeven kan worden. Seksuologen geven vaak een pijnverbod want pijn en seks gaan niet samen. De seksuele relatie zou jou ook meer moeten gaan opleveren dan nu het geval is.