BAARN - Dat tandplak een vervelend mondprobleem is, wisten we natuurlijk al lang. Het beperkt zich echter niet tot de mond alleen. Uit recent onderzoek blijkt dat de bacterie die tandplak veroorzaakt ook elders in ons lichaam schade aan kan richten.
De bacterie Fusobacterium nucleatum is volgens onderzoeker Yiping Han, werkzaam aan Case Western Reserve University, de sleutel tot de plakvorming. De bacterie is in overvloed aanwezig in onze mond en is verantwoordelijk voor gingivitis (tandvleesontsteking), parodontitis (ontsteking rondom de tand) en ontstekingen aan de amandelen of mond.
Infecties en abcessen
De schade beperkt zich echter niet tot de mond. Via onze bloedbaan kan de bacterie andere organen aandoen. Zo kan F. nucleatum zwangerschapscomplicaties, zoals miskramen en vroeggeboorte, veroorzaken. Daarnaast is de bacterie ook al aangetroffen in long-, lever-, milt-, bloed- en buikinfecties en abcessen.
Bindmiddel
Bij een mondinfectie kan de bacterie zich uitgebreid vermenigvuldigen, tot wel 10.000 keer. Tijdens dit proces ontstaat een soort bindmiddel, waardoor de bacteriën blijven plakken op de oppervlakte van de tanden. Vervolgens ontstaat er een wisselwerking tussen F. nucleatum en andere soorten bacteriën. Gezamenlijk kunnen zij de cellen van de gastheer binnendringen en verder het lichaam in reizen.
De ontdekking van het 'bindmiddel' is veel belovend. Hierdoor zouden we effectievere geneesmiddelen kunnen ontwikkelen. Er is echter meer onderzoek nodig. Volgens Han zit er voorlopig maar een ding op: "tandenpoetsen, flossen en regelmatig een tandarts bezoeken."
- EurekAlert