Ik heb best wel veel sproeten en moedervlekken op mijn gezicht. Zijn deze weg te halen met een laser of zoiets?
H. Heeren
Dick van Gerwen, dermatoloog:
Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken die veel in het gezicht voorkomen. Dermatologen beschikken over verschillende technieken om deze te verwijderen, vaak zonder nalaten van littekens.
Sproeten (epheliden) zijn licht bruine vlekjes, die ontstaan doordat de pigmentcellen ter plaatse onder invloed van de zon wat harder werken en dus meer pigment afgeven dan de huid rondom. Er zijn dus niet meer pigmentvlekken dan normaal. Sproeten zijn, door de zon, in de zomer dus erger dan in de winter. Sproeten worden bij voorkeur niet behandeld, maar het kan eventueel wel met Lasertherapie met een pigmentlaser.
Ouderdomsvlekken (lentigo solaris) ontstaan door ouderdom en UV-stralen (van de zon), waardoor het DNA in de pigmentcellen beschadigt raakt en de pigmentcellen meer pigment gaan afgeven, ook als de zon niet schijnt. Deze plekken worden dus niet minder in de winter. Ouderdomsvlekken worden gezien in het gelaat, decolleté en vaak ook handruggen. Ze kunnen behandeld worden met cryotherapie (bevriezen), maar mooier is via de pigmentlaser.
Moedervlekken (naevus naevocellularis) ontstaan doordat ter plaatse meer pigmentcellen in de huid zitten, die allemaal een normale hoeveelheid pigment afgeven. Samen geven ze dus meer pigment af dan de normale huid en ontstaat een bruin vlekje. Moedervlekken kunnen worden behandeld met verschillende technieken: operatief maar zonder littekenvorming (via een soort kaasschaaftechniek), operatief met hechten (geeft litteken), electrocoagulatie en ook lasertherapie.
Ouderdomswratten (verruca seborroica) zijn oppervlakkige,vaalbruin gekleurde wratten met een ruw oppervlak. Komen alleen op latere leeftijd voor, zijn onschuldig. Soms kunnen ze er nogal verontrustend uitzien met grillig en donker pigment. Behandeling kan eenvoudig door ze er met een speciaal instrumentje (curette) af te krabben. Er ontstaat dan een klein schaafwondje dat in 1 à 2 weken restloos geneest.
Melanomen zijn kwaadaardige moedervlekken, die er vaak grillig uitzien, met wisselende pigmentatie, variërend van lichtbruin tot bijna zwart in een en dezelfde moedervlek. Eigenlijk zijn ze altijd groter dan 5 mm. Melanomen zijn zeer kwaadaardig en het is dus zaak deze tijdig te operatief te verwijderen om uitzaaiing te voorkomen.
In veel gevallen is dus behandeling van pigmentvlekken mogelijk zonder nalaten van littekens. Voordat bekeken wordt wat de beste behandeling is het dus belangrijk dat door de huisarts of dermatoloog een goede diagnose wordt gesteld om wat voor soort pigmentvlekken het gaat.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.