6 leuke wetenswaardigheden
Hoe vaak hoor je te poepen? En moet het resultaat altijd bruin en onwelriekend zijn? Zes feiten over de stoelgang waar je misschien nog niet van op de hoogte was.
1. Ontlasting is niet altijd bruin
Meestal is je ontlasting licht- tot donkerbruin van kleur, maar deze kan ook wit, grijs, groen, geel, rood of zwart zijn. Is dat een reden voor paniek? Niet per se. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen zorgen voor een ander tintje: heb je rode bietjes gegeten, dan kan dat bijvoorbeeld rode ontlasting opleveren. Ook voedingssupplementen en medicijnen kunnen voor een afwijkende kleur zorgen.
Heb je witte of grijze ontlasting? Of zie je ineens een ander vreemd kleurtje, wat niets met je voeding te maken kan hebben? Ga dan voor de zekerheid even langs je huisarts. Poep die heel licht van kleur is, kan namelijk duiden op een afsluiting van de galwegen. Een probleem met je lever, een maagdarminfectie, de aanwezigheid van bloed of een voedselintolerantie kan ook de oorzaak zijn van een vreemde kleur ontlasting.
2. Iedereen heeft zijn eigen poepritme
Veel mensen denken dat een maal daags poepen 'hoort'. Maar vaker of juist minder frequent toiletteren is helemaal niet erg. Iedereen heeft zo zijn eigen poepritme, voor de ene persoon is eens per week gebruikelijk, de ander moet meerdere keren per dag. Zo lang je stoelgang soepeltjes verloopt, doet de frequentie er eigenlijk niet toe.
3. Vakantie-obstipatie komt veel voor
Wil het op de camping of in een hotelkamer ineens niet zo goed lukken op de wc? Wees gerust, je bent niet de enige. Bij veel mensen verloopt de stoelgang in een vreemde omgeving een stuk moeizamer.
Wat de precieze oorzaak is van deze 'vakantie-obstipatie' is niet bekend. Mogelijk heeft het te maken met stress. Omdat je op reis niet zo ontspannen op het toilet zit als thuis, ontstaat er als het ware een storing in je darmstelsel. Dit kun je eraan doen.
4. Windjes laten is gezond
Er ontstaat nu eenmaal gas in de darmen en dat moet ergens heen. Het liefst naar buiten, want het inhouden van windjes kan leiden tot uitstulpingen van de darmen. Bovendien kunnen giftige darmgassen door opname in de bloedbaan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Het is dan ook beter voor je gezondheid om windjes niet op te houden.
Heb je veel last van winderigheid, dan kan het helpen om:
- regelmatig te eten (geen maaltijden overslaan).
- rustig en goed te kauwen.
- langzaam te eten.
- wat minder te kletsen tijdens de maaltijd.
- geen kauwgom te kauwen.
- voedingsmiddelen die voor extra gasvorming zorgen te mijden.
5. Bewegen is goed voor je stoelgang
Voor een soepele stoelgang is wat je eet natuurlijk belangrijk. Voldoende vocht en vezels binnenkrijgen houdt je ontlasting zacht. Daarnaast speelt bewegen een grote rol: beweeg jij, dan bewegen je darmen ook en daardoor komt je ontlasting beter op gang. Probeer dus elke dag minstens een halfuur te bewegen.
6. Parasieten kunnen voor een sterke geur zorgen
Ontlasting geurt nu eenmaal niet naar roosjes. Toch stinkt gezonde poep nu ook weer geen uur in de wind. Ruikt je ontlasting echt weerzinwekkend, dan is er meestal iets aan de hand. Parasieten of bacteriën kunnen de boosdoener zijn, of een slechte opname van voedingsstoffen. Zeker wanneer je naast stinkende ontlasting kampt met diarree, een opgeblazen gevoel of winderigheid en dit langere tijd aanhoudt, is een bezoekje aan je huisarts aan te raden.