Lekker en FODMAP-arm
Deze polentafrietjes zijn krokant en goudbruin… echt om van te watertanden. Ze combineren goed met de kabeljauw en rucolapesto én zijn darmvriendelijk.
Ingrediënten
- 100 g polenta (grof maismeel)
- 4 moten kabeljauw
- 20 g margarine
- 60 g parmezaanse kaas
- peper & zout
- olijfolie
- 1 el gedroogde rozemarijn
- 50 g rucola
- 50 g pijnboompitten
Bereiding
Kook 400 ml water in een ruime pan, voeg de polenta al roerend toe en kook ongeveer 5 min, tot je een dikke pap hebt. Voeg de helft van de geraspte parmezaan, margarine, rozemarijn en flink wat peper en zout toe. Verdeel het polentamengsel over een met bakpapier beklede bakplaat of ovenschaal. Leg er een stuk vershoudfolie op en druk alles aan tot ongeveer 1 cm dikte. Zet het nu minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 210°C. Snijd de polenta in frieten van 1 cm dik met een groot mes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de frieten met een beetje olie. Gebruik hiervoor een kwastje. Bak ze ongeveer 30 tot 35 min en keer halverwege de baktijd even om. Kruid de vis met peper en zout en bak gaar in een hete pan. Mix met een staafmixer de rucola en de rest van de Parmezaanse kaas met de pijnboompitten, 2 el water en 2 el olijfolie tot een pesto. Verdeel de pesto op het bord, leg de gebakken kabeljauw erop en serveer met de frietjes.
Dit recept is afkomstig uit het Prikkelbare darmen kookboek. In dit kookboek bundelen maagdarmspecialist Heiko De Schepper en diëtist en chef Michaël Sels hun krachten. Ze schetsen kort het mechanisme van het prikkelbaredarmsyndroom, focussen vervolgens op welke rol voeding speelt wanneer je aan PDS lijdt en geven aan welke voeding je beter vermijdt. Daarnaast zetten ze de theorie meteen om in de praktijk, met meer dan 40 darmvriendelijke recepten.
- Prikkelbare darmen kookboek