Gastroscopie: een kijkje in de maag

Opsporen van afwijkingen in het spijsverteringskanaal

gastroscopie
Getty Images

Een gastroscopie is een medisch onderzoek naar het eerste deel van het spijsverteringskanaal. Dankzij de ingreep kunnen afwijkingen in slokdarm, maag en twaalfvingerige darm worden opgespoord of uitgesloten.

Gastroscopie is niet het meest prettige onderzoek. Zeker niet voor kinderen. Pijnlijk is het niet, maar je moet er wel een slang (gastroscoop of endoscoop) voor inslikken. Daarmee wordt de slokdarm, maag en/of het eerste deel van de twaalfvingerige darm (dunne darm) onderzocht. Zo'n endoscoop is een dunne, flexibele slang die ongeveer de dikte heeft van een vinger.

Hoe werkt een gastroscopie?

Je moet nuchter zijn voor dit onderzoek. Je maag en twaalfvingerige darm moeten helemaal leeg zijn zodat de arts het onderzoek goed kan uitvoeren. Meestal geldt dat, als je in de ochtend de gastroscopie krijgt, je vanaf 00:00 uur (middernacht) niet meer mag eten, drinken en roken.

Je moet eerst op je zij gaan liggen en krijgt een ring in je mond. De arts schuift de endoscoop door die ring naar binnen. De keel wordt gedeeltelijk verdoofd tegen de pijn. Hoe meer je je ontspant, hoe gemakkelijker het gaat. Is iemand te gespannen? Dan geeft de arts wel eens een slaapmiddel. Dat is zelfs een standaardprocedure bij kinderen en zuigelingen. Voor kleintjes kan een slang doorslikken immers traumatisch zijn. Wanneer de gastroscoop diep genoeg zit, wordt er lucht door geblazen. Hierdoor ontvouwen de darmplooien zich, zodat de arts beter kan rondkijken. Er is wel een klein nadeel: sommige mensen krijgen last van boeren.  

Waarom een gastroscopie?

Een gastroscopie kan onder andere de volgende klachten of oorzaken opsporen:

  • oprispingen (zure reflux)
  • maagklachten (maagvliesontstekingen of een maagzweer)
  • gezwellen
  • zweertjes
  • ontstekingen
  • vage pijnklachten
  • ingeslikte voorwerpen

Hoe lang duurt een gastroscopie?

Is er niets vreemds te zien? En kan de arts vaststellen waar de gemelde klachten vandaan komen? Dan duurt de gastroscopie gemiddeld 10 tot 15 minuten. Soms moet er meer gebeuren. Als de arts een gevonden gezwel niet vertrouwt, kan hij tijdens de gastroscopie weefsel afnemen en opsturen voor nader onderzoek (biopsie). Een belangrijk voordeel van de gastroscopie is dat de arts direct kleine ingrepen kan uitvoeren. Zo kan hij via de endoscoop bloedinkjes stelpen en kleine poliepen verwijderen. Afhankelijk van de ingreep kan het onderzoek dan enkele minuten langer duren.  

Snel vergeten

De meeste mensen zijn na het onderzoek snel op de been. Een half uur na de ingreep mogen ze al wat eten. Vroeger eten is onpraktisch. Met een verdoofde keel loop je meer gevaar om je te verslikken. Een paar uur na het onderzoek mag de patiënt weer naar huis. Het nare, rauwe gevoel in de keel dat veel patiënten ervaren, verdwijnt snel.  

Risico's van een gastroscopie

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Niettemin kunnen er complicaties ontstaan. Dit gebeurt met name wanneer iemand een slaapmiddel heeft gekregen, of niet nuchter was. Met een volle maag kan er eten omhoog komen door het boeren. De patiënt kan zich dan verslikken, met mogelijke luchtweginfecties tot gevolg. Een slaapmiddel kan zorgen voor ademhalings- en hartproblemen. Daarom worden ademhaling en bloeddruk tijdens het onderzoek nauwlettend in de gaten gehouden. Tenslotte ontstaat er zeer af en toe een scheurtje in slokdarm, of maag. Al deze complicaties zijn echter zeldzaam.

Auteur