Welke vormen van cardiofitness zijn er?

Van hardlopen tot roeien

Getty Images

Met cardiofitness gaat je vetpercentage omlaag en verbeter je je conditie. Belangrijk bij deze manier van fitness is het vermogen van je lichaam om gedurende langere tijd een bepaalde activiteit vol te houden. Maar voor welke cardiofitnesstraining kies je?

Hardlopen

Hardlopen kun je overal doen; binnen op een loopband en lekker buiten in de frisse lucht. Met hardlopen verbrand je behoorlijk wat calorieën. Nadeel is dat hardlopen belastend kan zijn voor je knieën. Zorg daarom voor goed schoeisel en let op een goede houding. Train je op een loopband? Houd er dan rekening mee dat de belasting van je spieren en pezen net even iets anders is dan op de weg. Loop letterlijk niet te hard van stapel. Doe je het goed, dan is een hardloopband ten opzichte van buiten lopen minder belastend voor je spieren, pezen en botten.

Zwemmen

Voordeel van zwemmen boven hardlopen is, dat je je gewrichten ontziet. Wist je dat zwemmen de minst blessuregevoelige sport is? Door de weerstand van het water bouw je bovendien snel spieruithoudingsvermogen op. Zo kun je vrij snel de tijd die je zwemt verlengen en dus je conditie en spierkracht versterken. Zwem je een half uurtje, dan verbruik je al zo'n 300 calorieën.

Fietsen

Fietsen is minder belastend voor je gewrichten dan hardlopen. Ook mensen met overgewicht vinden fietsen vaak minder zwaar dan hardlopen. Een ander voordeel van fietsen is dat je behoorlijk wat kilometers kunt maken, afhankelijk uiteraard van hoe hard je fietst. Nadeel is dat je met fietsen toch voornamelijk je billen, benen en kuiten traint en alleen daar spiermassa opbouwt. Je bovenlichaam krijgt relatief weinig te doen. Fietsen kan lekker buiten, maar ook in de sportschool. Spinninglessen zijn erg populair, maar individuele trainingen op een fietsapparaat behoren ook tot de mogelijkheden.

Wandelen

Wandelen werkt ontspannend en is gezond. Aanbevolen wordt om minimaal 30 minuten per dag te wandelen. Deze activiteit is minder belastend voor je knieën dan hardlopen en fietsen. Daar tegenover staat dat het calorieverbruik minder is. Ga je sportief wandelen, buiten of op een loopband, dan moet je ongeveer 7 kilometer per uur aanhouden. Het calorieverbruik en de conditie komen dan hoger te liggen dan bij 'gewoon' wandelen. Bij Nordic Walking betrek je je bovenlijf meer bij de training. Deze laatste variant is moeilijk uit te voeren in de sportschool, maar de crosstrainer komt wel in de buurt.

Crosstrainen

Wissel je verschillende trainingsvormen af, zoals bij een triatlon (hardlopen, fietsen, zwemmen) dan spreken we van crosstrainen. Maar ook de afwisseling tussen een hometrainer en een loopband wordt crosstrainen genoemd. Het gaat erom dat je bij elke activiteit een sportspecifieke conditie opbouwt. Ben je gewend veel te fietsen, maar weinig te lopen, dan zul je het waarschijnlijk bij een stevige wandeling zwaar krijgen, en andersom. In feite bouw je met crosstrainen een loop-fiets-wandel conditie op. De sportschool heeft speciale crosstrainers: een combinatie tussen lopen, steppen en langlaufen. De golvende beweging zorgt voor minder belasting op je knieën dan bijvoorbeeld bij hardlopen. Het apparaat is goed voor heel je lichaam. Je gebruikt je armen evenveel als je benen en effectief kun je verschillende gebieden trainen: rug, schouders, borst, armen, billen, kuiten, dijen en heupen. Daarnaast verbrand je veel calorieën per minuut en helpt de crosstrainer je vet kwijt te raken.

Steppen

Je kunt individueel steppen op een stepbankje, thuis of in groepsverband op de sportschool. Ook zijn er allerlei stepapparaten te koop voor gebruik thuis, die bijvoorbeeld ook het calorieverbruik bijhouden. In de sportschool staan stepmachines (met treden). Als je in een flink tempo stept, is het een pittige training waarbij je conditie ontwikkelt en de spiermassa in je benen en billen toeneemt. Ook verbruik je vrij veel calorieën. De calorieverbranding zit tussen hardlopen en fietsen in. Een nadeel is de vrij hoge belasting van je knieën.

Klimmen

Met klimmen spreek je het hele lichaam aan. Het is een combinatie van spierkracht, spieruithoudingsvermogen en conditie. Let wel, het gaat hier om de opbouw van specifieke kracht en conditie die je in het dagelijks leven niet nodig hebt. Ook aan je flexibiliteit worden hoge eisen gesteld. Bij klimmen zijn greepkracht en kracht in de onderarmen een vereiste. Klimmen is niet voor iedereen geschikt. Ben je te zwaar, dan kun je het moeilijk krijgen. Aan de andere kant, klimmen wordt wel vaak gezien als een uitdagende trainingsvorm.

Roeien

Roeien is niet alleen buiten mogelijk, maar ook binnen op een roeimachine. Met roeien spreek je praktisch al je spiergroepen aan. Ook het cardiovasculaire uithoudingsvermogen wordt gestimuleerd. Je conditie gaat dus vooruit. Uiteraard is dit alles afhankelijk van hoe snel je roeit en met welke weerstand. Een nadeel van roeien op een roeimachine is dat het ten opzichte van buiten roeien snel kan vervelen. Veel mensen vinden het een 'saai' apparaat.

In de groep

Cardiofitness kun je ook in groepsverband beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan bodycombat, bodypump en spinning. Groepslessen zijn vaak pittig. Je verbrandt veel calorieën. Doordat je in een groep traint met een trainer, geeft dit je vaak een extra stimulans.

Auteur