Dé wereldwijde fitnesstrends
Wat is er 'in' en wat is er inmiddels echt wel 'uit'? Dit zijn dé tien trends op sportgebied van 2017.
Het American College of Sports Medicine vraagt al 11 jaar lang jaarlijks duizenden fitnessprofessionals van over de hele wereld om een enquête in te vullen over sport en gezondheid. Op basis daarvan stellen ze een lijst samen met fitnesstrends die volgens de respondenten helemaal hip zijn.
De trends
Volgens de onderzoekers zijn dit dé belangrijkste tien fitnesstrends van 2017:
1. Wearables. Deze slimme apparaatjes draag je mee tijdens het sporten. Ze kunnen van alles meten en helpen je bij je training. Denk hierbij aan hartslagmeters, activity trackers en horloges met GPS. Zelfs speciale brillen die je activiteiten bijhouden en een kaart van de omgeving laten zien, schijnen in opkomst te zijn. Wij hebben daar nog niemand mee zien hardlopen…
2. Trainen met lichaamsgewicht. Sporten zonder apparaten of uitrusting wordt al eeuwen gedaan, maar de laatste jaren is het ook populair in de sportscholen. Met alleen je eigen gewicht als ballast, kun je lekker goedkoop én effectief (thuis) trainen.
3. High-intensity interval training. Even lekker knallen op een hoge intensiteit afgewisseld met korte herstelmomenten, zodat je in een halfuurtje klaar bent met je training: dat is HIIT. Het is een geliefde training, want het kost weinig tijd. Veel deelnemers aan het onderzoek waarschuwden wel voor het grote risico op blessures.
4. Deskundige instructeurs. Volgens de respondenten zijn er steeds meer geaccrediteerde opleidingen voor trainers en is er ook steeds meer behoefte aan goed opgeleide instructeurs die de juiste papieren hebben.
5. Krachttraining. Veel jongere sportschoolbezoekers trainen vrijwel alleen maar met gewichten. Maar ook mannen en vrouwen van alle leeftijden, kinderen en patiënten met chronische ziekten doen inmiddels aan krachttraining om sterk te worden of te blijven. Veel instructeurs voegen een vorm van krachttraining toe aan de trainingsschema’s van hun cliënten.
6. Groepslessen. Al sinds de jaren tachtig kun je aan aerobics doen in een klasje gelijkgestemden. Toch staat het fenomeen groepsles dit jaar voor het eerst in deze lijst met trends. Groepslessen zijn ontworpen om je te motiveren en om effectief te zijn voor mensen van verschillende niveaus. En het is natuurlijk ook nog gezellig, samen zweten.
7. Exercise is Medicine. Dit is een initiatief van het American College of Sports Medicine dat het onderzoek uitvoerde. Het College wil bereiken dat sport en beweging standaardonderdelen worden bij het voorkomen en behandelen van aandoeningen.
8. Yoga staat al jaren in deze trendlijst, maar daalt in 2017 een plek. Er zijn talloze vormen en het lijkt trendy te blijven omdat het steeds weer opnieuw uitgevonden wordt.
9. Personal training. Personal trainers worden volgens dit onderzoek steeds professioneler: er is meer aandacht gekomen voor hun opleiding en certificering. Er zijn inmiddels wat varianten van personal trainingen (bijvoorbeeld sporten in een kleine groep in plaats van een-op-een met je eigen begeleider), maar ze blijven een belangrijke rol spelen in de sportschool.
10. Bewegen om af te vallen. In veel programma’s die bedoeld zijn om gewicht te verliezen, wordt minder eten gecombineerd met regelmatig sporten. Bewegen kan uiteraard helpen om op gewicht te blijven en om af te vallen.
Zo 2016
Volgens het American College of Sports Medicine heeft sportspecifieke training zijn beste tijd gehad. Sportspecifieke training wil zeggen dat je oefeningen doet die ervoor zorgen dat je beter wordt in de sport die je beoefend. Bijvoorbeeld krachtoefeningen doen zodat je soepeler tennist.
Core-stabilitytraining komt ook niet meer voor in de top-20 van trends. Met deze training verbeter je je rompstabiliteit. Misschien is het niet meer zo in de mode, maar het is nog steeds nuttig om blessures en rugklachten te voorkomen.
Wat haalde de top-20 nog meer niet? Bijvoorbeeld zumba, bootcamp, spinning, pilates, hardloopclubs en work-outs onder water. Het bestaat allemaal nog wel, maar superhip is het in 2017 niet meer.