Kin-Ball: spelen met een reuzenbal

Getty Images

Kin-Ball kun je in Nederland (nog) niet beoefenen. Toch kent de in Canada ontwikkelde balsport wereldwijd al honderdduizenden spelers. Grootste blikvanger van de sport: de enorme opblaasbare bal!

Bij Kin-Ball, ook wel Omnikin geheten, wordt een bal gebruikt met een diameter van 1,22 meter. Drie ploegen van vier spelers zijn er constant mee in de weer.

Het doel van Kin-Ball is de bal op zo'n manier naar één van de twee tegenstanderploegen te serveren, dat zij hem niet kunnen vangen voordat hij de grond raakt.

Als dat lukt en de bal op de vloer terechtkomt, krijgen het team dat de bal sloeg én het team dat bij deze actie alleen toekeek, beide een punt. Na drie periodes van 7 tot 15 minuten (afhankelijk van de leeftijd van de deelnemers) is de ploeg met de meeste punten de winnaar van de wedstrijd.

Samenwerking

Deze balsport slaat vooralsnog vooral aan in Japan, Maleisië, Amerika, Duitsland, Frankrijk, België, Spanje, Zwitserland, Brazilië en Canada.

In Japan is Kin-Ball zelfs een onderdeel van het programma lichamelijke opvoeding op lagere scholen, omdat de sport naast inspanning ook samenwerking stimuleert.

Sterker nog, samenwerking ligt in de regels van Kin-Ball verankerd. Alle spelers van een team moeten de bal namelijk aanraken vóórdat er mag worden geserveerd.

Ook respect voor elkaar, de tegenstander, de scheidsrechter en zelfs het materiaal staan hoog in het vaandel. Kritiek is simpelweg niet toegestaan en leidt tot strafpunten.

Hulpmiddelen

Kin-Ball wordt gespeeld in een sportzaal op een vloer van 21 bij 21 meter. Omdat het enige doel is de bal zo te serveren dat de tegenstander hem niet kan vangen, zijn er geen netten, doelen of andere hulpmiddelen nodig.

Doordat de Kin-Ball nauwelijks zwaarder is dan een volleybal, kan iedereen ermee uit de voeten. De regels zijn simpel en het enige verschil tussen de verschillende leeftijdscategorieën van de sport is de lengte van een speelperiode: kinderen spelen een wedstrijd in drie keer 7 minuten, volwassenen halen drie keer 15 minuten.

De grote maar zachte bal is hét aantrekkingspunt van Kin-Ball. De spelregels zorgen ervoor dat iedere speler in een team even belangrijk is, waardoor de 'beteren' niet van de 'slechteren' worden gescheiden, zoals zo vaak bij voetbal, basketbal, handbal of volleybal gebeurt.

Bronnen:
* Kin-Ball club Voeren
*
Belgische Kin-Ball Federatie
* International Kin-Ball Federation
*
Balpoint

Auteur