Ik ben 85 jaar oud en redelijk fit. Ik fiets nog, maar lopen gaat moeilijker vanwege mijn klapvoet. Nu wil ik graag een trilapparaat kopen om de bloedcirculatie en de spierkracht in mijn benen te bevorderen. Is dat verstandig?
Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.
Naar de effecten van trilplaten en andere vibratietechnieken wordt best veel onderzoek gedaan, maar echt indrukwekkend zijn de resultaten tot nog toe niet. De gedachte achter een trilplaat is dat je spieren (heel) kortdurend rekt, waarop ze reflexmatig samentrekken zodat je, zonder dat je actief iets doet, je spieren traint en zo je spierkracht vergroot. Een natuurlijke vorm van training is dat natuurlijk niet.
Nu geldt voor alles wat je traint, dat je beter wordt in precies datgene wat je traint. Lopen of je evenwicht bewaren zijn structureel andere activiteiten dan gedwongen reageren op onnatuurlijke trillingen. Bewegen is ook nodig om de voeding van het kraakbeen in je gewrichten op peil te houden. Bij een trillende beweging zal dat waarschijnlijk niet zo efficiënt gebeuren als bij gewoon lopen.
In uw geval gaat het lopen bovendien vooral slechter door de klapvoet: die is het gevolg van een beschadigde zenuw en heeft verder weinig met spierkracht te maken. Van trillende apparaten zoals kettingzagen is bekend dat ze zenuwschade kunnen geven; die worden tegenwoordig zo trillingsvrij mogelijk ontworpen.
Zelf zou ik het in uw geval eerder zoeken in oefeningen als kniebuigingen (kijk maar hoever u komt en houd een hand aan de tafel) of proberen een tijdje op één been te staan en zachtjes verend door de knie te zakken: dat is best een pittige oefening en het kan overal, op elk moment van de dag.
Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?
Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.