Hebben spieren een geheugenfunctie?

Goede vraag

training-spieren-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hebben spieren een geheugenfunctie?

Je kent het misschien wel: je hebt altijd gesport in je leven, maar door omstandigheden - een blessure, ziekte of zwangerschap - heb je een aantal weken of maanden niet kunnen sporten. Nu je weer volop aan het trainen bent, gaat het je vrij makkelijk af. Komt dat doordat je spieren een geheugenfunctie hebben?

Spiergeheugen

De afgelopen jaren is uit meerdere onderzoeken gebleken dat spieren inderdaad een geheugenfunctie hebben. Spiergeheugen kan alleen een verwarrende term zijn. Er zijn namelijk drie vormen van:

  • spiergeheugen in de hersenen
  • spiergeheugen in de spiercel
  • spiergeheugen in de genen

De eerste vorm gaat over de verbindingen in je hersenen die bij herhaling sterker worden, bijvoorbeeld dat je nooit vergeet hoe je moet fietsen. In dit artikel gaat het dan ook over de laatste twee vormen van geheugenfuncties in de spieren.

Spiergeheugen in de spiercel

Het proces van spiergeheugen bevindt zich in de spiercel. Hiervoor duiken we even de myologie (spierkunde) in. In de spiercel is cytoplasma aanwezig, waardoor spiervezels groeien en spiercelkernen aangemaakt worden. Er werd lang gedacht dat extra celkernen weer verdwijnen, zodra je niet meer traint en je spieren zwakker worden. Uit onderzoek blijkt dit niet zo te zijn: de extra spiercelkernen zijn drie maanden na de laatste training nog aanwezig. Hier is dus duidelijk sprake van spiergeheugen. 

Spiergeheugen in de genen

De andere, meest recent ontdekte vorm van spiergeheugen is te vinden in het DNA. Uit onderzoek van Keele University blijkt dat spiergroei die eerder ontwikkeld is, in de genen wordt onthouden. Als je na lange tijd weer je spieren traint, versnelt deze 'geheugenfunctie' de spiergroei die tot stand komt. Dat verklaart waarom je zo snel weer op je oude niveau je trainingen kunt uitvoeren. 

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • FITsociety