Gezonder met een activity tracker

Getty Images

Voldoende bewegen is belangrijk voor onze gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan wandelen. Een handig hulpmiddel daarbij is een activity tracker.

Activity tracker betekent letterlijk activiteit bijhouder. Het is een apparaat dat je vorderingen op het gebied van bewegen en gezondheid voor je bijhoudt. Zo is het makkelijker een gezondheidsdoel te halen, zoals 10.000 stappen per dag maken. Er zijn verschillende soorten activity trackers, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben.

Stappenteller

Een stappenteller is een simpel apparaatje dat alleen gericht is op het bijhouden van je stappen en zelfstandig werkt zonder smartphone.

Voordelen: Voor 15 euro heb je er al een. Geen contact met je smartphone nodig. Klein en makkelijk mee te nemen.
Nadelen: Niet erg nauwkeurig. Je kunt er geen andere functies, zoals je hartslag, mee meten. Je kunt niet op lange termijn je voortgang bijhouden.

Smartphone app

Er zijn een hoop verschillende apps waarmee je je stappen kunt bijhouden en ook andere lichamelijke functies kunt meten en vastleggen. Bijvoorbeeld de kwaliteit van je slaap. De ingebouwde instrumenten in je smartphone, zoals de GPS, worden gebruikt voor het meten. Bekende activity tracker apps zijn Google Fit en Strava.

Voordelen: Goedkoop (gratis tot enkele tientjes per jaar). Geen losse activity tracker of smartwatch nodig. Ook de andere mogelijkheden van je smartphone bij de hand, zoals berichten ontvangen en muziek luisteren.
Nadelen: Werkt minder precies dan speciale apparatuur als een smartwatch of activity tracker. Je moet altijd je smartphone meedragen.

Activity tracker

Een activity tracker is een apparaat dat speciaal gericht is op het bijhouden van allerlei lichamelijke activiteiten, zoals stappen tellen en hartslag meten.

Voordelen: Kan verschillende activiteiten meten. Meet precies. Lichter dan een smartwatch. Goedkoper dan een smartwatch.
Nadelen: Kan een stuk minder buiten de sportieve activiteiten om dan een smartwatch.

Smartwatch of sportwatch

Een smartwatch of sportwatch is geschikt voor het bijhouden van allerlei lichamelijke activiteiten, maar heeft daarnaast ook allerlei andere functies. Sportwatches lijken veel op smartwatches maar zijn beter geschikt voor sporten, door onder andere het materiaal van de polsband. Ze kunnen vaak wel minder dan een smartwatch buiten sportiviteit en gezondheid meten.

Voordelen: Kan allerlei activiteiten meten maar heeft ook extra functies, zoals muziek afspelen en berichten ontvangen. Meet precies.
Nadelen: Zwaarder dan een activity tracker en de duurste optie.

Samenwerken met een smartphone

Activity trackers en smartwatches kunnen zelf gegevens bijhouden en opslaan. Maar een smartphone is vaak nodig voor het instellen en voor het uitgebreider verwerken van de gegevens met een app. Daarmee kun je dan je voortgang bijhouden, doelen stellen en eventueel ook je gegevens op internet bewaren in de cloud bij de app. Hiervoor heeft ieder merk activity tracker en smartwatch een eigen gratis app.

Gewoonlijk wordt voor het uitwisselen van de gegevens de ingebouwde bluetooth verbinding gebruikt, maar sommige apparaten hebben ook WiFi. Je hoeft in ieder geval hiervoor geen contact met internet te maken en gebruikt dus ook je databundel niet.

Voor het verwerken en opslaan van de gemeten gegevens in een account op internet, kun je het beste WiFi thuis gebruiken. Dat is tenslotte gratis.

Verbinding onderweg

Er is op zich ook geen internet nodig voor een connectie met de activity tracker of smartwatch onderweg. Daarvoor is bluetooth afdoende. Dat is anders als je bijvoorbeeld berichten wilt kunnen ontvangen, zoals sms’jes, of als je muziek van internet wilt beluisteren. Daarvoor is wel je databundel  nodig.

Wil je internetgebruik vermijden onderweg maar wel muzikale begeleiding, koop dan een smartwatch waarop je muziek kunt opslaan, zodat je geen connectie met internet meer nodig hebt. Je kunt ook je smartphone achterwege laten op je sportieve tocht als je dat wilt. Koop dan een smartwatch of activity tracker met ingebouwde GPS, versnellingsmeter en hartslagmeter.

Auteur