Boekrecensie: Eet als een atleet

Uitgebreid voedingsadvies voor sporters van elk niveau

Getty Images

Moet je borden pasta wegwerken voor een sportwedstrijd? Heb je echt een eiwitshake nodig na je bootcamples? Of is gewoon gezond eten voor jou voldoende? In 'Eet als een atleet' geven wetenschappers uitgebreid voedingsadvies voor sporters van elk niveau: van beginnende hardlopers en mensen die een keer per week naar de sportschool gaan naast hun kantoorbaan tot talentvolle zwemmers die wel twee keer per dag trainen en atleten die op nationaal niveau meedoen.

Tijdens een wedstrijd wil je de man met de hamer niet tegenkomen. Maar ook als je 'gewoon' een keer in de week een lesje yoga of bootcamp doet, is het wel zo fijn als je eten je niet in de weg zit. Omdat er zo veel informatie is over sport en voeding, schreven drie sportdiëtisten het boek Eet als een atleet.

Sporters waarmee je je identificeert

In dit boek vind je antwoord op vragen als: wat kan ik het beste eten voor het sporten? Moet ik drinken tijdens de training en wat en hoeveel dan? Heb ik supplementen nodig? Daarbij geven ze voorbeelden van heel uiteenlopende sporters. Bijvoorbeeld Kai die net begonnen is met hardloper, maar als ICT-er de rest van de dag zittend doorbrengt. Maar ook Feline die tien keer per week traint: vaak 's ochtends een zwemtraining en daarna nog een krachttraining. En allerlei types die daartussenin zitten. Sommige moeten op hun lijn letten, anderen hebben juist extra brandstof nodig.

Zo volg je als rode lijn door het boek tien personages en de problemen waar zij tegenaan lopen. Er zit er vast één tussen waar jij je mee kunt identificeren.

Wetenschappelijke inzichten

Als bron gebruiken de auteurs de laatste wetenschappelijke inzichten. Ze leggen in helder Nederlands behoorlijk gecompliceerde onderwerpen uit, zoals hoe je berekent hoeveel calorieën je nodig hebt, wat koolhydraten precies zijn, hoe je verbranding werkt etc. Deze informatie vertalen ze steeds naar de dagelijkse praktijk, zo bespreken ze vragen die zij regelmatig horen van hun cliënten en bekende feiten en fabels die vaak in de media voorbij komen.

De benadering is heel nuchter: de doorsnee sporter heeft meestal geen supplementen, shakes of gelletjes nodig, een gezonde basisvoeding voldoet al. In Eet als een atleet lees je hoe doe gezonde basisvoeding eruit zou moeten zien en wat je nog meer kunt doen als je echt de top wil bereiken in jouw sport.

Recepten

Naast heel veel informatie, vind je in dit boek ook inspiratie voor koolhydraatrijke ontbijtjes en avondmaaltijden, zelfgemaakte sportdrank, herstelvoeding, ijzerrijke hapjes, maar ook voor vegetarische sportmaaltijden. Zo krijg je lekkere recepten voor koffie-dadelbrood, aardbeienkwarktaart, een Thaise kipcurry en appeltaart oats. Maar ook:

De recepten smaken naar meer. Misschien brengt I'm a foodie ook nog eens een kookboek uit?

Eet als een atleet is geschreven door drie auteurs van de website I’m a Foodie: Vera Wisse (sportdiëtist en voedingswetenschapper), Saraï Pannekoek (sportdiëtist en klinisch epidemioloog) en Titia van der Stelt (bewegingswetenschapper em sportdiëtist. Eerder bracht een team schrijvers van deze site al het boek Eet als een expert uit. Eet als een atleet is voor € 23,50 verkrijgbaar bij onder andere bol.com.