NEWCASTLE - Marathonlopers moeten een glaasje kersensap drinken voor én na de wedstrijd. De kleurstoffen in het drankje, zogenaamde anthocyanen, zorgen voor sneller herstel van het lichaam. Dat zeggen Britse onderzoekers van de Northumbria University.
Wetenschapper Glyn Howatson onderzocht de invloed van Montmorency-kersen op twintig atleten die de marathon van Londen liepen. De ene helft van de lopers kreeg een placebo, de andere helft echt kersensap.
Dat dronken ze gedurende vijf dagen voor de marathon twee keer per dag. Na de wedstrijd moesten ze het drankje nog twee dagen blijven drinken.
Atleten die het kersensap dronken, herstelden sneller van een marathon dan de placebogroep. Ook kwamen ontstekingen en oxidatieve stress minder voor in de groep die het kersensap dronk.
Het effect moet nog verder worden onderzocht, maar dr. Howatson denkt dat het kersensap ook kan bijdragen aan de behandeling van ontstekingsziektes, zoals artritis.
- Northumbria University