Hoe lang mag je de pil doorslikken?
Veel vrouwen kampen regelmatig met vragen over de pil. Terwijl dit het meest gebruikte voorbehoedsmiddel is. De belangrijkste vragen op een rij.
1. Hoe werkt de pil en hoe betrouwbaar is hij?
De anticonceptiepil garandeert maar liefst 99,5 tot 99,9 procent betrouwbaarheid. Dat komt doordat dit middel op drie verschillende manieren tegen zwangerschap beschermt. De pil voorkomt de eisprong, maakt het slijm in de baarmoederhals zo taai dat de zaadcellen er moeilijk doorheen kunnen en gaat de innesteling van het eitje tegen.
Als je volgens het voorgeschreven schema slikt, ben je de hele maand beschermd. Dus ook in de 'stopweek'. Als je voor het eerst begint met de pil, begin je met slikken op de eerste dag van je menstruatie. Je bent dan vanaf dag één beschermd. Wanneer je op een andere dag begint met je eerste pilstrip, gebruik dan in die eerste week nog een condoom.
2. Welke pil? Kun je zomaar van merk veranderen?
Er zijn heel wat soorten pillen op de markt. Het belangrijkste verschil is de hoeveelheid hormonen per pil. De zogenaamde combinatiepil, met de hormonen oestrogeen en progestageen, wordt het meest geslikt. Die neem je drie weken wel, en vervolgens een week niet.
Deze combinatiepil bestaat weer uit eenfase- of meerfasenpillen. Bij de eerste variant is de dosis hormonen elke dag hetzelfde. Bij de meerfasenpil hangt dat af van het moment in je cyclus.
De minipil slik je zonder onderbreking en wordt vooral gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven of slecht tegen oestrogeen kunnen.
Mocht je last hebben van bijwerkingen, dan kun je in overleg met je huisarts overstappen op een andere pil. Vaak raadt hij/zij aan dit na de stopweek te doen.
3. Wat als je de pil vergeet? Of hebt overgegeven?
Er mag niet meer dan 36 uur zitten tussen twee pillen (let op: voor de minipil geldt een marge van 12 uur). Je mag de stopweek nooit langer maken dan zeven dagen. Anders ben je niet meer goed beschermd tegen zwangerschap.
Het vergeten van de pil is het meest riskant aan het begin en het einde van een strip. Je kunt de strip gewoon afmaken bij het vergeten van een of twee pillen, als je de zeven dagen die volgen maar veilig vrijt. Toch onbeschermde seks gehad in die periode? Maak dan voor de zekerheid een afspraak met je huisarts, die je eventueel de morning-afterpil kan voorschrijven. Deze moet je binnen 72 uur slikken.
Bij diarree of overgeven is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Als je hebt overgegeven binnen drie à vier uur na het innemen, slik je nog een pil uit een reservestrip. Bij langdurig overgeven is dat niet genoeg; het advies is dan om nog een week lang condooms te gebruiken. Dat geldt ook als je langer dan een dag last hebt van diarree.
4. Kun je de menstruatie uitstellen? En hoe zit het op reis, met tijdsverschillen?
Veel vrouwen vinden het vervelend om tijdens de vakantie ongesteld te zijn. Gelukkig is dat geen probleem: je kunt je menstruatie uitstellen door zonder stopweek meteen met de volgende strip door te gaan. Bij een meerfasenpil neem je dan de pillen met dezelfde kleur en samenstelling als de laatste pil die je hebt geslikt. Ook op je vakantieadres kun je de pil het best op je vaste tijdstip innemen. Dus als je hem in Nederland altijd om acht uur 's ochtends inneemt, dan doe je dat daar ook om acht uur 's ochtends plaatselijke tijd. Alleen als je reis langer dan 24 uur duurt, moet je tussendoor nog een pil nemen.
5. Verhoogde kans op trombose? Hoe gevaarlijk is de combinatie met roken?
De afgelopen jaren is de anticonceptiepil verschillende keren negatief in het nieuws geweest. Onderzoeken toonden namelijk aan dat pilgebruiksters een verhoogde kans op trombose hebben, een aandoening die bloedklonters in de bloedvaten veroorzaakt.
De risico's blijken bij pilgebruik inderdaad iets hoger te zijn, maar nog steeds minimaal (0,01 tot 0,04 procent). Ter vergelijking: zwangerschap geeft een hogere kans op trombose dan pilgebruik.
Als je boven de 35 bent en rookt, dan geven artsen wel een dringend advies: stop met roken of stop met de pil. Die combinatie kan namelijk leiden tot hart- en vaatziekten.
6. Wat zijn de alternatieven?
Als je de pil regelmatig vergeet, of om een andere reden op zoek bent naar een alternatief, dan zijn er heel wat mogelijkheden. Zo is er tegenwoordig de anticonceptiepleister, die je gewoon op je arm plakt.
Er bestaat een vaginale hormoonring, die je maandelijks vervangt. Je hebt ook het hormoonhoudend spiraaltje, dat maar eens in de vijf jaar vernieuwd hoeft te worden. Daarnaast kun je bijvoorbeeld denken aan het (vrouwen)condoom, het pessarium of het implantatiestaafje.
7. Is er eigenlijk al een mannenpil?
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de mannenpil: ja, hij is in ontwikkeling. Maar farmaceutische bedrijven zeggen dat het nog jaren gaat duren voordat hij op de markt komt. Dus nee, voorlopig is dit geen alternatief.