Weghalen of laten staan?
Niets lijkt zo overbodig als schaamhaar. Steeds meer mensen halen het weg. Omdat het mooier is of omdat ze het hygiënischer vinden. Maar is dat wel zo? Heeft het schaamhaar nog nut? Gezondheidsnet vroeg het seksuoloog en relatietherapeut Henriëtte Schoones.
1. Waarom hebben we schaamhaar?
"Lichaamsbeharing beschermde in de oertijd tegen de kou. Groeiend schaamhaar was daarbij een indicatie dat vrouwen en mannen geslachtsrijp waren. Door de evolutie is schaamhaar nu minder noodzakelijk, maar we hebben het nog steeds. Een van de redenen is dat de schaamstreek kliertjes bevat die feromonen produceren. Feromonen zijn hormonale geurstoffen die een rol spelen bij of je iemand (seksueel) aantrekkelijk vindt. Deze feromonen worden door het schaamhaar vastgehouden en verspreid. Tot slot beschermt schaamhaar ook tegen bacteriën, die door wrijving kunnen worden overgebracht."
2. Waar komt de naam schaamhaar vandaan?
“Het is niet helemaal duidelijk waar de naam schaamhaar vandaan komt. Het staat in ieder geval vast dat het cultureel bepaald is. In Zuid-Europese landen hebben ze het namelijk niet over schaamhaar, maar gebruiken ze afleidingen van het Latijnse pubes. Letterlijk betekent dat kruishaar.
Slechts in een paar landen wordt het woord schaamhaar in verband gebracht met het woord ‘schamen’. Waarschijnlijk is dit woord door maatschappelijke en kerkelijke invloeden ontstaan."
3. Waarom heeft de een weinig en de ander veel schaamhaar?
"Of je veel of weinig schaamhaar hebt hangt af van het ras. Over het algemeen zijn Japanse en Koreaanse mensen karig bedeeld met schaamhaar. Zij doen er dan ook veel aan om er hariger uit te zien. Sommige vrouwen gebruiken zelfs schaamhaarpruikjes.
Marokkaanse en Turkse mannen en vrouwen zijn veel rijkelijker bedeeld met schaamhaar. Volgens de islam wordt het scheren van lichaamshaar zowel bij mannen als bij vrouwen als hygiënische maatregel gezien net als tanden poetsen en handen wassen.
Ook de hoeveelheid testosteron in het lichaam zorgt voor meer of minder schaamhaar bij zowel mannen als vrouwen."
4. Is het scheren van schaamhaar hygiënischer dan laten staan?
"Nee, integendeel. Door je schaamhaar regelmatig te scheren verhoog je de kans dat je haarworteltjes gaan ontsteken waardoor je huid ook gaat ontsteken.
Ontharen is een modeverschijnsel en de industrie die de ontharingsproducten op de markt zet vaart er wel bij. De porno-industrie krijgt hier vaak de schuld van. Niet alleen het schaamhaar wordt verwijderd; je ziet ook steeds minder vrouwen met okselhaar. Maar al dat ontharen is niet per se hygiënischer."
5. Heeft het ontharen van je schaamstreek invloed op het krijgen van schaamluis en soa’s?
"Schaamluis wordt meestal overgebracht door lichamelijk en seksueel contact. Je kunt schaamluis of platjes ook oplopen door gedeeld beddengoed of handdoeken. Ze leven van menselijk bloed. Als je geen schaamhaar hebt kunnen ze in je oksels of in je wenkbrauwen gaan zitten. Niet op je hoofdhaar. Schaamluis hecht aan dikker haar, hoofdluis aan dunner haar.
Artsen adviseren bij schaamluis niet om je schaamhaar af te scheren, maar om het haar te wassen met speciale lotion. Het is net zo belangrijk om kleding, beddengoed en handdoeken te wassen. Als iemand schaamluis opgelopen heeft bij seksueel contact, is het verstandig om ook andere soa’s te onderzoeken.
Of het scheren van je schaamstreek invloed heeft op het krijgen van soa’s is nog niet onderzocht. Je zou denken dat de huid door het scheren eerder kan gaan ontsteken waardoor de kans groter is dat bacteriën in de slijmvliezen van je geslachtsdelen terecht komen. Aan de andere kant beschermt schaamhaar ook niet tegen soa’s.”
Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Daarnaast geeft ze antwoord op vragen die ontstaan binnen een relatie.