Moet mijn 'warme nodus' verder onderzocht worden?

Getty Images

Medio 1998 is er bij mij in het AMC een 'warme nodus' ontdekt. Dit onderzoek ging met het inspuiten van radioactief vloeistof. De schildklier was niet te zien alleen de nodus. Nu, jaren later, blijkt er een bultje bij te zijn gekomen te zijn. Hier wordt niets aan gedaan. De waardes van het bloedprikken zijn volgens de huisarts goed. Maar wat is voor mij 'goed'? Ik val niet af, maar ben in de laatste jaren juist 12 kg aangekomen, terwijl ik sport en gezond leef. Ook heb ik al jaren periodes van haaruitval, vaak slecht zicht, hoofdpijn en een droge huid.
Moet ik toch aandringen bij mijn huisarts op een dieper gaand onderzoek?

Gabrielle uit Laren

Miranda Boom, verpleegkundig specialist Interne geneeskunde met specialisatie (onder andere) schildklieraandoeningen bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en expert bij MijnSchildklierwijzer:

Een warme nodus is een - vaak goedaardige - bobbel/knobbel in een (op het randje van) te snel werkende schildklier. De term 'warme nodus' wordt eigenlijk niet meer gebruikt. Meestal wordt er gesproken over een toxisch adenoom of schildklieradenoom. Een toxisch adenoom zal meestal niet vanzelf verdwijnen. Je geeft aan dat er onderzoek gedaan is, maar niet of je ervoor behandeld bent met radioactief jodium.
 
Een niet behandelde warme nodus gaat over het algemeneen niet vanzelf over en zou langzaam over de jaren kunnen toenemen. Klachten die bij een warme nodus kunnen horen zijn klachten die horen bij een te snel werkende schildklier, zoals een gejaagd gevoel, trillen, zweten, afvallen bij goed eten en concentratieproblemen. Het advies is dan om je schildklierwaarden (TSH) jaarlijks te volgen om te zien of het TSH lager wordt. Bij een TSH waarde van tussen de 0.01 en 0.1 is het advies behandeling te overwegen, afhankelijk van je leeftijd en eventuele risicofactoren zoals een hartritmestoornis of aanwezige osteoporose. Als je schildklierwaarden op het randje van te snel werken (laag normaal THS en normaal FT4) en er bijpassende klachten zijn dan valt behandelen ook te overwegen. Als de schildklierwaarden echt goed zijn (zowel TSH als FT4), dan is er geen sprake van een (subklinische) hyperthyreoïdie en hoeft het ook niet behandeld te worden.

Een ander verhaal is de bult die er bij gekomen is. Omdat er niets aan gedaan wordt, ga ik er vanuit dat deze nodus kleiner dan 1 centimeter is, niet voelbaar is, dat je er geen klachten van hebt en dat je schildklierwaarden nu goed zijn. Het hebben van meerdere bobbels in de schildklier heet overigens een multinodulair struma.

Bij een goed werkende schildklier kan een bultje van die groter is dan 1 centimeter en voelbaar is van buitenaf met behulp van een punctie onderzocht worden om te bepalen of het goedaardig weefsel is. Enkele klachten die bij een (grote) nodus kunnen horen zijn: heesheid, schrapen, kuchen, stikkend gevoel bij rugligging, slikklachten. Maar veel mensen hebben geen klachten en ontdekken een bobbel bij toeval. Een goedaardige bobbel ook al is die groter dan 1 centimeter, hoeft niet behandeld te worden als je hier geen klachten van hebt.

Je doet er  daarom goed aan extra uitleg aan de huisarts te vragen. Zet samen met hem of haar jouw gegevens nog eens op een rijtje.  Bij afwijkende schildklierwaarden of bovengenoemde klachten is advies vragen aan een specialist zinvol.