Ik ben een vrouw van 52 heb al heel lang klachten als vermoeidheid,concentratieproblemen, gewichtsproblemen/schommelingen, stemmingwisselingen en brosse nagels/haar. Volgens mij zijn dit ook de klachten die beschreven worden bij een te traag werkende schildklier. Inmiddels ben ik ook in de overgang, dus komt er ook bij, maar ik heb deze klachten al véél langer.
Een tijd terug heb ik wel bloedonderzoek laten doen (niet specifiek hiervoor, maar het werd wel meegenomen) maar daar kwam niks uit. Ik blijf het vreemd vinden dat mijn klachten zoveel lijken op die bij een traag werkende schildklier. Kan het zijn dat zo'n diagnose soms gemist wordt in het bloed?
Petra uit Heerhugowaard
Miranda Boom, verpleegkundig specialist Interne geneeskunde met specialisatie (onder andere) schildklieraandoeningen bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en expert bij MijnSchildklierwijzer:
De klachten die je beschrijft kunnen inderdaad met een te traag werkende schildklier te maken hebben. Maar dat hoeft niet. Evenzogoed kunnen er nog vele andere oorzaken zijn die deze klachten geven. Je geeft aan dat de huisarts bloedonderzoek heeft laten doen en dat ook de schildklier hierin meegenomen werd. Ik neem aan dat het TSH dan gecontroleerd is.
Een TSH waarde tussen 0.27 tot 4.2 mU/L zijn normale waarden***. Als het TSH boven de 4.2 mU/L TSH stijgt maar de FT4 waarden blijven goed, dan nog kan het op het randje zitten van een normale waarde. Dit noemen we een subklinische hypothyreoïdie. Dit hoeft niet perse behandeld te worden en de waarden kunnen geïnterpreteerd worden als goed.
De vraag is of de diagnose hypothyreoïdie weleens gemist wordt in het bloed. Als de TSH waarden inderdaad goed zijn en vergelijkbaar met eerdere gemeten waarden dan hebben jouw klachten waarschijnlijk niet met de schildklier te maken en is er eventueel een andere oorzaak. De diagnose hypothyreoïdie kan bij herhaling met normale schildklierwaarden eigenlijk niet gemist worden. Is er werkelijk sprake van een (subklinische) hypothyreoïdie, dan is dat namelijk te zien aan licht verhoogde TSH waarden. De vraag is dus hoe 'goed' jouw waarden zijn. Hierbij is het advies: ken je waarden en het verloop ervan in de tijd. Overleg met de huisarts of het bloedonderzoek eventueel herhaald moet worden om te zien hoe je schildklierwaarden nu zijn.
***Normale waarden kunnen per ziekenhuis afwijken