Zowel mijn zus als ik hebben een traag werkende schildklier. Na de overgang ben ik 15 kilo aangekomen en mijn zus zelfs nog meer. Ondanks dat met medicatie het schildklierprobleem onder controle is, lukt het maar niet om af te vallen. Zelfs niet met de hulp van een diëtist en training! We zijn radeloos. Heeft u tips?
Gea uit Uithoorn
Miranda Boom, verpleegkundig specialist Interne geneeskunde met specialisatie (onder andere) schildklieraandoeningen bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en expert bij MijnSchildklierwijzer:
Dit is een moeilijke vraag, zeker als jullie alles al geprobeerd hebben. Als de schildklier goed is ingesteld, dan vermoed ik dat de overgang het overgewicht veroorzaakt heeft.
In 2018 had 52 procent van de Nederlanders in meer of mindere mate overgewicht. Niet alleen vrouwen, ook mannen komen aan naarmate ze ouder worden. Zelfs kinderen kampen tegenwoordig met overgewicht. Na de overgang vertraagt je stofwisseling waardoor je met hetzelfde eten automatisch aankomt. Vrouwen doen er dan ook goed aan om voor de overgang al te matigen met hun voeding.
In de praktijk hoor ik vaak dat mensen met hypothyreoïdie ervaren dat ze meer moeite moeten doen om af te vallen dan mensen zonder schildklierprobleem. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen met te langzaam werkende schildklier die goed ingesteld zijn op schildklierhormoon net zo goed kunnen afvallen als mensen zonder schildklierprobleem. Is de schildklier niet goed ingesteld (te langzaam), dan is het vermoeden dat dit voor 3-4 kilo op jaarbasis aan gewichtstoename kan zorgen. Natuurlijk geldt ook voor mensen met hypothyreoïdie dat de inname van voeding en beweging in balans moet zijn om af te kunnen vallen.
Meestal wordt het bewegen overschat en de hoeveelheid voeding onderschat. Het dragen van een activity tracker kan een handig hulpmiddel zijn om je beweging in de gaten te houden. Probeer daarnaast je eten eens goed bij te houden, bijvoorbeeld in de app Eetmeter van het Voedingscentrum of de app Myfitnesspal. Vooral deze laatste app geeft gekoppeld aan de activity tracker precies weer of je in het rood (teveel gegeten/te weinig bewogen) of in het groen (genoeg bewegen, nog ruimte om te eten) zit om af te vallen.
Helaas leven we in een wereld van zoveel overschot en aanbod aan voeding en zoveel verleidingen dat het heel makkelijk is om teveel te eten en ogenschijnlijk vanzelf aan te komen. De wetenschap is er ook nog niet over uit waarom er mensen zijn die moeilijker gewicht verliezen dan anderen. Wat is de invloed van slaap? Wat is de invloed van je darmflora? Wat is de invloed van stress? Het zijn allemaal vragen die wetenschappelijk nog niet beantwoord zijn. Zoals je ziet is de werking van je schildklier slechts een component hiervan.