BAARN - Onderzoekers van de Michigan State University hebben een nieuwe methode ontwikkeld om met spraak de diagnose ziekte van Parkinson te stellen. De methode is goedkoop en niet belastend.
Daarbij bleek de methode effectief in 90 procent van de gevallen bij vroegdiagnose en kan het verloop van de aandoening of eventuele verbetering als gevolg van de behandeling worden bijgehouden. De onderzoekers kijken bij deze methode naar de spraakpatronen van een patiënten. En dan vooral de bewegingen van de tong en kaak.
Bewegingen
"Bij parkinsonpatiënten is het bekend dat hun bewegingen langzamer worden en dat bewegen op zich ook moeizaam gaat", zegt onderzoeker Rahul Shrivastav. "We zien dit patroon ook in spraak. De tong beweegt niet meer zo ver en snel als hij zou moeten, waardoor subtiele veranderingen in spraak ontstaan."
De ontwikkelde methode is heel gevoelig voor de veranderingen in spraak als gevolg van de ziekte van Parkinson. Twee seconde spraak is al effectief. Dit maakt de methode volgens Shrivastav heel gemakkelijk, niet belastend en goedkoop. Daarbij biedt het mogelijkheden voor gebruik op afstand.
Vroegdiagnose
Momenteel bestaan er volgens Shrivastav geen concrete methodes voor vroegdiagnose. "Als iemand een paar symptomen vertoont van de ziekte, worden geneesmiddelen voorgeschreven. Als de klachten dan verdwijnen, gaat men er vanuit dat je de ziekte van Parkinson hebt. Bij meer gevorderde gevallen zijn de symptomen al zo aanwezig dat de diagnose gemakkelijke te stellen valt."
Shrivastav benadrukt het belang van vroegdiagnose: "Het is niet mogelijk om te genezen van de ziekte van Parksinon. De behandeling richt zich nu vooral op het controleren van de symptomen. Dit werkt het beste in de eerste fases van de aandoening."
De resultaten zijn gepresenteerd op de Acoustic Society of America Conference.
- Science Daily