Waarom krimp je als je ouder wordt?

Dit kun je doen om te voorkomen dat je krimpt

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: waarom krimp je als je ouder wordt? En hoe kun je het voorkomen?

Als je ouder wordt, krimp je. Dat is een feit en er is geen ontkomen aan. Krimpen doen we allemaal. Voorkomen kun je het dus niet, maar - goed nieuws - je kunt het proces wel vertragen.

Drie oorzaken

Dat mensen naarmate ze ouder worden krimpen, heeft verschillende oorzaken. Ten eerste veroorzaakt slijtage aan de tussenwervelschijven krimp. Een proces dat niet te voorkomen is. De tweede 'krimpoorzaak' is dat mensen op oudere leeftijd vaak krommer gaan lopen. Dat kan flink in lengte schelen. Door goed op je houding te letten en door sporten te beoefenen als Pilates en yoga is dit te verhelpen en/of voorkomen.

Naast slijtage en houding zorgt ook het brozer worden van de botten voor krimp. Door botontkalking zakken de botten in en daardoor kun je 'zomaar' een paar centimeter kleiner worden. Iedereen verliest na zijn dertigste al botmassa. Dat kun je niet voorkomen. Maar dat je botten zo broos worden dat osteoporose ontstaat, kun je vaak wel voorkomen door een gezonde leefstijl en voeding.

Blijven bewegen

Als je stevige botten wilt, is het van groot belang ze te blijven gebruiken. Beweeg voldoende: fiets, loop, wandel en zoek een sport die bij je past. Zorg er daarnaast ook voor dat je regelmatig buiten komt zodat je voldoende vitamine D aanmaakt. Vooral in de winter kan het nodig zijn om ook supplement te slikken. Lees in dit artikel alles over vitamine D.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • UMCG