Als je aanslag op je tanden door thee wilt voorkomen, kun je het beste een scheutje melk aan je kopje thee toevoegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Alberta.
Ava Chow bedacht haar experiment om studenten van de opleiding tandheelkunde kennis te laten maken met wetenschappelijk onderzoek. Ze gebruikten menselijke, getrokken tanden zonder vullingen, tekenen van bederf of duidelijke breuken. De studenten bepaalden eerst de kleur van deze tanden. Vervolgens legden ze deze 24 uur lang in een oplossing met thee of in een theeoplossing waaraan melk was toegevoegd. Daarna bestudeerden ze weer de kleur van de tanden.
Caseïne
De tanden die in de oplossing met melk hadden gelegen, verkleurden significant minder dan de tanden die alleen met thee in contact waren gekomen. De oorzaak bleek de caseïne, een eiwit dat in melk zit. Caseïne bindt de tannines - die voor de verkleuring zorgen - in de thee, waardoor de tanden minder donker werden. Het scheutje melk beschermde beter tegen verkleuring dan de meeste witmakende tandpasta’s.
De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het International Journal of Dental Hygiene.
- Medical Xpress