Zo verlicht je hevige krampen voor en tijdens je ongesteldheid
Bij veel vrouwen gaat ongesteld zijn gepaard met pijn in hun buik, rug en hoofd. Soms zijn de krampen zo hevig dat ze niet meer kunnen werken. Welke pil tegen de pijn helpt dan het beste?
Soms helpen huismiddeltjes je al. Rust, een massage, ontspanning, een warm kruikje tegen je buik of rug of een lekker heet bad. Mag dat allemaal niet baten? Dan kun je kiezen voor paracetamol, een NSAID of 'de pil'.
Paracetamol
Bij pijn is paracetamol de eerste keuze, omdat het geen maagklachten geeft. Bij lichte menstruatieklachten kan dat al voldoende zijn. Helpt paracetamol onvoldoende, probeer dan een NSAID. NSAID’s zijn meestal effectief, ook bij hevigere buik- en rugpijn.
Een NSAID
NSAID is de afkorting van 'Non Steroid Anti Inflammatory Drug'. De bekendste NSAID’s zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen. Dit zijn ontstekingsremmende middelen. Het voordeel is dat zij prostaglandinen afremmen. Prostaglandinen zijn de hormoonachtige stoffen die bij veel vrouwen waarschijnlijk de oorzaak zijn van hun menstruatiepijn. NSAID’s verminderen bovendien het bloedverlies een beetje. Het nadeel is dat ze meer bijwerkingen kunnen hebben dan paracetamol, zoals maagklachten. Slik ze dus wel veilig.
De anticonceptiepil
Als je elke maand weer veel klachten ervaart en niet 'aan de pil' bent, kan het slikken van een anticonceptiepil het overwegen waard zijn. De pil zorgt ervoor dat je geen eisprong hebt. Daardoor maak je veel minder prostaglandinen aan, waardoor je minder menstruatiepijn krijgt. Ook het bloedverlies neemt dankzij de anticonceptiepil vaak af.
Helpt een spiraaltje?
De twee meest gebruikte typen spiraaltjes zijn het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Een koperspiraaltje zorgt vaak voor meer krampen, meer bloedverlies en langere menstruaties. Het is dan ook geen geschikt anticonceptiemiddel als je al veel last hebt van menstruatieklachten.
Een spiraaltje dat hormonen afgeeft kan wel helpen bij menstruatiepijn. Met een hormoonspiraaltje ben je meestal korter ongesteld en heb je minder pijn. Vaak blijft de menstruatie helemaal weg. Een hormoonspiraaltje wordt daarom wel eens voorgeschreven als middel tegen pijnlijke menstruaties of veel bloedverlies.
Naar de huisarts
Bij hevige menstruatiepijn waar geen enkele pijnstiller tegen opgewassen is, kun je het beste advies vragen aan je huisarts. Ook als je voorheen nauwelijks pijn had als je ongesteld was, maar nu ineens wel, kan dat reden zijn voor nader onderzoek.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Apotheek.nl