5 alternatieven voor maandverband en tampons

Van menstruatiecup tot intieme zeespons

menstruatiecup-ondergoed
Getty Images

Ben je het dragen van maandverband of tampons zat? Misschien vind je het gebruik ervan niet meer prettig, of ben je op zoek naar een gezonder en duurzamer alternatief. Inmiddels zijn er gelukkig al aardig wat alternatieven op de markt. We zetten de vijf bekendste voor je op een rij.

1. Menstruatiecup

De rubberen of siliconen menstruatiecup is een duurzaam en betaalbaar alternatief voor tampons en maandverband. Steeds meer vrouwen gebruiken zo'n cup. De spieren in je vagina zorgen dat de cup op zijn plaats blijft zitten. Het kleine bekertje vangt je menstruatiebloed op in plaats van het te absorberen. Een cup kan maximaal 30 ml bloed opvangen (vrouwen verliezen tussen de 30 en 60 ml bloed per menstruatie).

De cup kun je online al vanaf een paar euro bestellen en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen en maten. De menstruatiecup kun je tot wel 12 uur inhouden en ook dragen tijdens het sporten. Na gebruik leeg je de cup en spoel je hem vervolgens af met water. Is je menstruatie voorbij? Maak de cup schoon door deze een kwartier in een pannetje water te laten koken. Let op: draag je een anticonceptiespiraal? Gebruik dan liever geen cup, of kijk goed uit: je kunt namelijk je spiraal erdoor verliezen.

2. Menstruatie-ondergoed

Er is ook speciaal menstruatie-ondergoed verkrijgbaar: onderbroeken met meerdere beschermende, absorberende lagen die je tijdens je menstruatie kunt dragen. Door de verschillende lagen is het helemaal lekvrij. De kwaliteit verschilt wel per merk en type, maar vaak kunnen ze de hoeveelheid van meerdere volle tampons absorberen. Gebruik je het broekje als enige bescherming en heb je een zwaardere bloeding, dan is het advies om hem alsnog een paar keer te vervangen. Op de lichte dagen van je menstruatie of wanneer je het ondergoed als extra bescherming gebruikt, kun je het ondergoed de hele dag dragen. Ook in de nacht kun je menstruatie-ondergoed gebruiken. Na gebruik was je je ondergoed gewoon in de wasmachine.

3. Wasbaar maandverband of inlegkruisje

Een ander alternatief is wasbaar maandverband of wasbare inlegkruisjes. Deze zijn vaak gemaakt van meerdere lagen katoen of bamboevezel en kunststof. Ze zien er qua vorm net zo uit als de wegwerpexemplaren, alleen het verschil is dat er drukknopjes aanzitten. Je kunt het verband of het inlegkruisje daarmee om je ondergoed heen vastklikken, zodat het niet verschuift. Is hij vies? Dan kun je hem eerst met koud water uitspoelen en vervolgens met de rest van je was meewassen op veertig of zelfs zestig graden, al is dat laatste uiteraard minder goed voor het milieu. Wasbaar maandverband is vijf jaar veilig te gebruiken.

4. Wasbare tampon

De meeste herbruikbare tampons zijn gemaakt van biologisch katoen en zijn voorzien van het OEKO-TEX-keurmerk, een gezondheidskeurmerk voor textiel. Je gebruikt deze precies hetzelfde als wegwerptampons, alleen kun je ze na gebruik wassen en hergebruiken. Ook zijn ze vrij van chemicaliën, waardoor ze een betere keuze zijn voor zowel het milieu als je gezondheid dan de wegwerpvarianten. Maar let op: net als met wegwerptampons, kun je ook met wasbare tampons het Toxisch Shock Syndroom (TSS) krijgen. Voorkom deze ernstige infectieziekte door je tampon regelmatig te verschonen, zeker iedere twee tot vier uur. Laat hem nooit langer dan acht uur zitten.

5. Intieme zeespons

Een zeespons komt van nature als sponsdier voor in zeeën en zoetwater. Het is een spons die meestal niet gebleekt is en vrij is van chemicaliën. Naast intieme zeespons, worden ze ook 'intiem sponsjes' of 'menstruatiesponsjes' genoemd. De enzymen die er van nature in zitten, voorkomen dat bacteriën zich voortplanten en zouden - volgens meerdere duurzame websites - zelfs schimmelgroei tegengaan. Hoe schoon zo'n spons echt is, is overigens nog te betwijfelen. De Amerikaanse gynaecoloog Jen Gunter waarschuwde ervoor in de New York Times. Uit een test van de Amerikaanse Food and Drug Administration bleek namelijk dat de sponzen gevuld kunnen zijn met allerlei viezigheden.

Als je toch graag een sponsje wilt gebruiken, dan breng je hem op dezelfde manier in als een cup of tampon. In het algemeen gaat een zeespons een halfjaar mee en is hij biologisch afbreekbaar. Je kunt een spons ongeveer net zo lang inhouden als een tampon. Is de spons volgezogen? Dan verwijder je hem en spoel je hem goed uit. Daarna kun je hem eventueel direct weer opnieuw inbrengen.

Bron 
  • AVROTROS Radar
  • New York Times