BAARN - Vrouwen die vroeg in de overgang komen hebben een twee keer zo grote kans op hartziekten en een beroerte. Dat stellen onderzoekers van de John Hopkins University.
De resultaten gelden voor vrouwen van allerlei verschillende culturele achtergronden. Daarbij is het verhoogde risico onafhankelijk van andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Uit de studie blijkt dat de negatieve effecten van een vervroegde overgang gelijk zijn voor vrouwen die van nature vroeg overgangsverschijnselen vertonen en vrouwen bij wie dit als gevolg van een operatie (verwijdering van voortplantingsorganen) gebeurt.
Risico
"Als huisartsen weten dat een patiënt voor het 46e levensjaar als in de overgang komt, zouden ze extra aandacht moeten besteden aan het voorkomen van hart- en vaatziekten", vertelt onderzoeker Dhananjay Vaidya. "Zorgen dat vrouwen niet vervroegd in de overgang komen, zou eigenlijk nog beter zijn." Hij gebruikt hier roken als voorbeeld. "Onderzoek heeft laten zien dat rokers gemiddeld twee jaar eerder in de overgang belanden dan niet rokers. Stoppen kan dit dus vertragen."
Vaidya en zijn collega's bestudeerden de gegevens van 2.509 vrouwen tussen de 45 en 84 jaar. De vrouwen werden zes tot acht jaar gevolgd. Bij 28 procent van de vrouwen was sprake van een vervroegde menopauze. De kans op een beroerte of hartziekten aan de slagader was twee keer zo groot. Vaidya benadrukt dat het risico nog steeds klein is. Gedurende de onderzoekersperiode kregen 50 vrouwen te maken met een hartziekte en 38 met een beroerte.
- Science Daily