BAARN - Een tweede taal spreken, heeft een positief effect op de hersenen. Het verandert de manier waarop het zenuwstelsel omgaat met geluid. Dat blijkt uit onderzoek van de Northwestern University.
Het team meette met elektrodes de hersenactiviteit van 48 gezonde studenten, waarvan er 23 tweetalig waren. De proefpersonen luisterden naar verschillende geluiden. Als het stil was in het laboratorium, reageerden ze ongeveer hetzelfde. Als het rumoerig was, bleken de tweetalige studenten veel beter te zijn in het verwerken van het geluid. Zij konden makkelijker het rumoer buitensluiten en nuttige informatie, zoals de stem van een spreker, eruit halen.
Deze verschillen waren ook zichtbaar in het brein. Bij de tweetaligen was meer activiteit te zien in de hersenstam.
Efficiënt gehoor
"De verbeterde omgang van tweetaligen met geluid heeft als resultaat dat hun gehoor efficiënt, flexibel en gefocust is in de verwerking van geluid, vooral in lastige of nieuwe omstandigheden”, zegt Nina Kraus, die het onderzoek leidde.
"Mensen maken kruiswoordpuzzels en doen andere dingen om hun hersenen scherp te houden. Het voordeel dat we ontdekt hebben bij mensen die twee talen spreken is er vanzelf, simpelweg door twee talen te kennen en gebruiken”, zegt co-auteur Viorica Marian.
Dementie
Muzikanten hebben volgens de onderzoekers een soortgelijk voordeel. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat tweetaligheid mogelijk beschermt tegen dementie.
- BBC