Sneller toegang tot experimentele medicijnen

Getty Images

Uitbehandelde en chronisch zieke patiënten kunnen voortaan versneld toegang krijgen tot innovatieve en experimentele medicijnen. Een speciaal opgerichte organisatie, myTomorrows, brengt patiënten en hun artsen in contact met bedrijven die de geneesmiddelen ontwikkelen.

Het is voor het eerst dat op deze manier uitvinders van medicijnen, artsen en patiënten bij elkaar worden gebracht. Nu duurt het vaak lang voordat veelbelovende medicijnen beschikbaar zijn voor uitbehandelde patiënten.

"In de jaren 60 duurde het drie jaar voordat een medicijn werd goedgekeurd, momenteel is dat bijna 15 jaar", zegt mede-oprichter Sjaak Vink van myTommorrows. Jaarlijks krijgen ruim 100.000 patiënten te horen dat ze uitbehandeld zijn.

Via de website mytomorrows.com kunnen patiënten en hun artsen met farmaceutische bedrijven in contact komen. De organisatie regelt daarnaast de toestemming voor het gebruik van de medicijnen. Op de site bieden bedrijven hun nog in ontwikkeling zijnde medicijnen aan.

Het gaat voornamelijk om medicijnen tegen vormen van kanker en zeldzame ziekten en aandoeningen zoals bijvoorbeeld de spierziekte ALS. De kosten van de medicijnen worden vooralsnog niet vergoed. Hierover gaat MyTommorows nog overleggen met verzekeraars.

Auteur 
Bron 
  • Mytomorrows.com