'Psoriasis vergroot kans op hartritmestoornissen'

Getty Images

BAARN - Mensen met de psoriasis lopen bijna drie keer meer risico op hartritmestoornissen en beroertes dan mensen zonder deze huidaandoening. Dat becijferde Deense wetenschappers.

Een studie onder 4,5 miljoen mensen toonde aan dat jonge mensen met zeer ernstige psoriasis het meeste risico lopen. De onderzoekers geloven dat de kans op hartritmestoornissen en beroertes groter wordt naarmate de huidconditie verergert. De huid en de bloedvaten zouden dezelfde onstekingshaarden delen.

De Deense onderzoekers analyseerde de gegevens van 4,5 miljoen Denen tussen 1997 en 2006. Ze vonden 36.765 mensen met milde psoriasis en 2.793 mensen met de ernstiger variant.

Boezemfibrilleren
Bij patiënten onder de vijftig met milde psoriasis bleek het risico op boezemfibrilleren (atriumfibrilleren) 50 procent hoger dan dat van mensen zonder de aandoening. De kans op een beroerte steeg met zelfs met 97 procent. Bij mensen met een ernstiger vorm van psoriasis steeg het risico met respectievelijk 198 procent en 180 procent. Boven de vijftig jaar was er ook een verhoogd risico, maar dat was veel kleiner.

Ontstekingshaarden
"Bij jonge mensen met een ernstige vorm van psoriasis bleken de risico's het grootst", aldus de onderzoekers. "We krijgen steeds meer bewijs dat psoriasispatiënten een hogere kans hebben op hart- en vaatziekten door gedeelde ontstekingsbronnen. Maar ook dit onderzoek toont de link tussen de twee wel aan, maar je kunt niet stellen dat het ene het andere veroorzaakt."

Versnelde celvernieuwing
Psoriasis ('schubziekte') is een niet-besmettelijke huidaandoening die gekenmerkt wordt door rode plekken met een witte schilfering. Dit komt doordat de huidcellen zich versneld vernieuwen. Normaal duurt dat een week of drie, terwijl het bij psoriasispatiënten in zes tot zeven dagen gebeurt. Naast pijn en jeuk kunnen er gewrichtsklachten optreden.

Geschat wordt dat tussen de 2 en 3 procent van de Nederlandse bevolking aan psoriasis lijdt, dat zijn meer dan 300.000 mensen. Dit percentage is wereldwijd ongeveer hetzelfde.

Het Deense onderzoek is gepubliceerd in het European Heart Journal.

Auteur 
Bron 
  • BBC