Veel mensen hebben een erfelijk verhoogd risico om (opnieuw) darmkanker te krijgen, vaak zonder het te weten. Onderzoekers van het UMC St Radboud ontwikkelden daarom een gratis digitale verwijstest. Deze geeft bij meer dan 90 procent van de darmkankerpatiënten met een verhoogd familiair risico het juiste advies.
In Nederland lopen ongeveer 2200 darmkankerpatiënten en 8800 familieleden een erfelijk verhoogd risico om (opnieuw) darmkanker te krijgen. In de praktijk wordt nog maar 12 tot 30 procent van de mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico doorverwezen voor preventieve maatregelen.
Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben een gratis digitale verwijstest ontwikkeld, die artsen en andere zorgverleners kunnen gebruiken om mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico te herkennen en te verwijzen.
Juiste advies
De verwijstest is onderzocht bij 420 patiënten. In het onderzoek gaf deze bij meer dan 90 procent van de darmkankerpatiënten met een verhoogd familiair risico het juiste advies (verwijzing voor erfelijkheidsonderzoek). Gebruikers waren zeer tevreden over de verwijstest.
Bovendien is de verwijstest ook goed te gebruiken door niet-medisch personeel. Secretaresses en doktersassistentes kunnen de verwijstest bijvoorbeeld samen met de patiënt invullen. Dit spaart tijd, waardoor de spreektijd van de patiënt met de dokter optimaal kan worden gebruikt voor uitleg, voorlichting en eventuele verwijzing. Het aantal goed verwezen patiënten kan zo aanzienlijk verbeteren.
De resultaten van het onderzoek verschenen in Colorectal Disease.
- Radboudumc