Wetenschappers van de universiteit van Pittsburgh hebben ontdekt welke biologische processen ten grondslag liggen aan tinnitus, oftewel oorsuizen. Dat meldt De Volkskrant dinsdag.
Tot nu toe was er geen duidelijke fysiologische oorzaak van de aandoening bekend. Bij tinnitus hoort iemand continu een geluid dat er niet is. Mensen kunnen allerlei verschillende geluiden horen: een pieptoon, ruisen, suizen, brommen, fluiten. Tinnitus kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld gehoorschade, stress of hersenschudding, maar in zo'n 40 procent van de gevallen is de oorzaak onverklaarbaar.
Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers de hersenen van muizen. Ze keken specifiek naar de zogenoemde KCNQ-kanalen. Dat zijn een soort sluizen die kalium-ionen in en uit de cel kunnen pompen.
KCNQ-kanalen
Eerst gaven ze de muizen oorsuizen, door ze 45 minuten lang een toon van 116 decibel aan een oor af te spelen. Vervolgens werd ze retigabine, een medicijn tegen epilepsie, gegeven. Daarvan is bekend dat het werkt op de KCNQ-kanalen, die volgens de onderzoekers dus ook bij tinnitus een rol spelen. Als dat het geval zou zijn, zou het medicijn ervoor zorgen dat de muizen geen of minder oorsuizen zouden hebben.
En dat was inderdaad het geval. Van de muizen die geen medicijn kregen, had vijftig procent last van oorsuizen. Van de muizen die retigabine kregen, had minder dan twintig procent er last van.
Medicijn ontwikkelen
De onderzoekers willen in de toekomst een medicijn ontwikkelen dat werkt op de KCNQ-kanalen, maar minder bijwerkingen heeft dan retigabine. Dat zal vervolgens nog uitgebreid getest moeten worden. Het zal dus nog enige tijd duren voordat er een medicijn tegen oorsuizen zal zijn.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.