Kwart Nederlanders koopt goedkope leesbril

Getty Images

SOESTERBERG - Ruim de helft van de Nederlanders geeft meer dan 100 euro uit aan een leesbril. Een kwart van het publiek geeft hier minder dan 10 euro aan uit. Het dragen van een wergwerpleesbril kan risico's met zich mee brengen.

Dat stelt Pearle Opticiens na een onderzoek onder 500 mensen. Ruim één op de tien Nederlanders heeft meer dan vijf leesbrillen in huis. Toch heeft 80 procent van de Nederlanders een leesbril die speciaal door de opticien is aangemeten. De helft denkt dat het dragen van een wegwerpleesbril schadelijk kan zijn voor de ogen.

Leescorrectie
Zo’n 90 procent van de Nederlanders boven de 45 jaar heeft behoefte aan een leescorrectie. Ongeveer de helft van hen gebruikt een multifocale bril of multifocale contactlenzen. Deze zijn speciaal ontwikkeld om de drager te helpen om van zowel veraf als van dichtbij goed te kunnen zien.

De andere helft maakt gebruik van een leesbril. Deze brillen zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar en voor bijna elke prijs. Toch is het volgens Pearle van belang om minimaal één, speciaal door de opticien aangemeten leesbril in huis te hebben. Zeker bij langdurig gebruik.

Standaard
Wegwerpleesbrillen zijn gestandaardiseerd, ze maken gebruik van dezelfde sterkte voor zowel het linker- als het rechteroog, terwijl dat lang niet altijd het geval is. Ook de pupil afstand tussen het linker- en het rechteroog is bij een wegwerpleesbril altijd gelijk, terwijl die afstand per persoon verschilt. Dit kan klachten geven als hoofdpijn, tranende ogen, duizeligheid en dubbel zien.

Consumentenbond
Eerder onderzoek van de Consumentenbond liet ook al zien dat er veel mis is met de kwaliteit van leesbrillen. Of ze nu door de opticien of de supermarkt verkocht worden. Van de honderd onderzochte kant-en-klare leesbrillen was er bij 19 sprake van onaanvaardbare fouten en van de 16 brillen die bij vier verschillende optiekketens zijn aangemeten deugden er zeven niet.

Bron 
  • Consumentenbond
  • Pearle Opticiens