BAARN - De ingrijpende gevolgen van een hartaanval of beroerte kunnen meer dan de helft minder zijn door toediening van een simpele injectie. Dat stellen Britse onderzoekers.
De onderzoekers van de Leicester University komen tot deze conclusie na ontwikkeling van een injectievloeistof, waarvan het sleutelbestanddeel een antistof is. Wanneer de injectie binnen twaalf uur na de hartaanval of beroerte wordt toegediend, zorgt de antistof ervoor dat de afbraak van cellen in het lichaam gestaakt wordt.
Doorbraak
De vloeistof is getest op muizen. In twee jaar tijd hopen de onderzoekers de eerste mensen te kunnen behandelen. Wilhelm Schwaeble, als immunoloog betrokken bij het onderzoek, spreekt van de grootste doorbraak ooit in de behandeling van slachtoffers van de twee belangrijkste doodsoorzaken van Groot-Brittannië.
Extra bijzonder is volgens Schwaeble dat het medicijn nog zo lang na de aanval gegeven kan worden. "Zelfs de sloomste ambulance ter wereld zal binnen negen uur bij het ziekenhuis arriveren."
Werking
Beroertes en hartaanvallen worden veroorzaakt door een bloedprop in de bloedbaan waardoor andere delen van het lichaam te weinig zuurstof krijgen.
Volgens de onderzoekers wordt de ernstigste schade 12 uur na de aanval veroorzaakt; wanneer de bloedcirculatie weer op gang komt en het menselijk afweersysteem de cellen, die naar zuurstof snakken, begint af te breken. In deze fase wordt 80 procent van de permanente schade aangericht.
De antistoffen in de injectievloeistof stoppen de afbraak van cellen en helpen ze zuurstof te krijgen. Hierdoor kan permanente schade voorkomen worden. Daarnaast kan de injectievloeistof ook worden ingezet wanneer het lichaam donororganen afstoot. Een voordeel van de vloeistof is bovendien dat het cholesterolgehalte na toediening aanzienlijk daalt.
- Proceedings of the National Academy of Sciences