NEW YORK - Rugklachten door versleten tussenwervelschijven is een van de meest gehoorde gezondheidsklachten. Onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University hebben nu een oplossing gevonden voor deze veel voorkomende kwaal: nagemaakte tussenwervelschijven.
De Amerikaanse wetenschappers maakten tussenwervelschijven na en pakten deze in in een dun laagje schokdempende schapencellen. Vervolgens probeerden ze deze neppers uit op ratten. De resultaten waren verbluffend. De tussenwervelschijven namen zeer snel de functie van de echte wervelschijven over en ook het genezingsproces verliep zeer snel.
Menselijke cellen
De onderzoekers hebben hoge verwachtingen voor de toepassing van deze implantaten bij mensen met rugklachten, waarbij menselijke cellen gebruikt zullen worden voor het vervaardigen ervan.
Implantatie bij mensen
Onderzoeker Lawrence Bonassar, een biomedische ingenieur, heeft aangegeven dat de eerste testen bij mensen binnen vijf jaar zullen plaatsvinden en verwacht dat de protheses binnen tien jaar overal gebruikt zullen worden.
"Dat lijkt nog ver weg", geeft hij aan. "Maar als je nadenkt over de complexe materie waarmee we te maken hebben, het compleet namaken van een lichaamsdeel, dan begrijp je dat voor ons wetenschappers tien jaar slechts een fractie in de tijd is."
Staven en pinnen
De verwachting is dat de op maat gemaakte tussenwerverschijven een oplossing zullen bieden aan talloze mensen met een versleten rug. En dat is een bekend gezondheidsprobleem van bijna iedereen over de vijftig. Nu wordt bij ernstige gevallen de tussenwervelschijven compleet verwijderd en wordt er gewerkt met staven en pinnen om alles bij elkaar te houden. Soms wordt gewerkt met een kunstschijf van metaal en polyethyleen. Deze operatie duurt uren en kent een flinke revalidatieperiode.
Beperkte mobiliteit
Roger Hartl, een van de wetenschappers die bij de studie betrokken was en tevens neurochirurg bij The New York Giants zegt daarover "Bekende operaties verhelpen de pijn voor een groot gedeelte, maar beperken de mobiliteit van de patiënt. Dat is onverteerbaar voor mensen met een actieve leefstijl."
Rennen en krioelen
De nagemaakte tussenwervelschijven zijn iets dikker dan de 'originelen', waardoor ze makkelijk op hun pek blijven zitten. De ratten vertoonden geen afstotingsverschijnselen, en konden vrij snel na implantatie weer krioelen en rennen. Bonassar: "Als je de dieren bekijkt, zie je niet dat ze onder het mes zijn geweest. Onze tussenwervelschijven zijn bijna exact gelijk aan de wervelschijven die de natuur ons gegeven heeft en worden op dezelfde manier geaccepteerd door het lichaam."
- Daily Mail