NIJMEGEN - Met de nieuwe beademingstechniek NAVA, Neurally Adjusted Ventilatory Assist, bepaalt niet de machine, maar de patiënt de timing van de ademhaling en de hoeveelheid lucht. Het afgelopen jaar is deze methode in het UMC St Radboud ingevoerd en wetenschappelijk onderzocht.
Bij de conventionele beademing krijgt de patiënt bij elke ademteug precies dezelfde hoeveelheid lucht binnen. Een mens heeft echter een chaotisch ademhalingspatroon. Diep zuchten, kort en lang ademen wisselen elkaar willekeurig af.
Een beademingsapparaat houdt daar geen rekening mee. Bovendien reageert de machine op elke ademteug ongeveer 400 milliseconden later dan de patiënt zou willen. Hierdoor kan hij het gevoel hebben dat zijn keel even wordt dichtgeknepen.
Sneller herstel
NAVA houdt wel rekening met het ritme van de patiënt en de zuurstofbehoefte. Dat kan omdat de sonde, waar ook voeding en medicatie doorheen kunnen, voorzien is van elektrische draadjes. Via de elektrische draadjes meet de sonde de activiteit van het middenrif, waardoor de machine precies weet wanneer de patiënt wil inademen en of er behoefte is aan een grote of kleine teug lucht.
Dit is niet alleen prettiger voor patiënten, ook het zuurstofgehalte in het bloed verbetert. Daardoor kunnen ze sneller van de beademing af. De afdeling Intensive Care past de beademing toe bij patiënten die langer dan twee dagen op de IC liggen en redelijk stabiel zijn. Hiermee is inmiddels ruime ervaring opgedaan. De afdeling onderzoekt de toepassing nu bij zeer ernstig zieke patiënten die in een diepe slaap worden gehouden.
- Radboudumc