UTRECHT - Huisartsen werken langer door dan vroeger, maar bijna geen enkele huisarts werkt tot zijn 65e jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).
Huisartsen werken langer door dan tien jaar geleden en stoppen minder vaak omdat ze het beroep te zwaar vinden worden door de avond- weekenddiensten, zoals vroeger.
Van de mannen tussen de 60 en 65 jaar in de algemene beroepsbevolking werkt nog 39 procent, van de vrouwen 21 procent. Bij huisartsen liggen die percentages iets lager. Veel zelfstandige huisartsen stoppen voor hun 65e jaar.
"Huisartsen werken wel langer door dan voorheen", vertelt NIVEL-onderzoeker Lud van der Velden. Mannen stopten zo’n tien jaar geleden op een gemiddelde leeftijd van 56,5 jaar, nu is dat 58,8 jaar.
Praktijkondersteuning
"Ze zijn nu minder negatief over de redenen om te stoppen. Je ziet hierin het effect van organisatorische veranderingen. Vroeger was de werklast nogal eens een reden om te stoppen. Door meer praktijkondersteuning en huisartsenposten die tegenwoordig de avond- en weekenddiensten draaien, blijven huisartsen hun beroep langer uitoefenen." , aldus Van der Velden.
- Nivel