UTRECHT - Het is beter om maatregelen die de gevolgen van een griepepidemie moeten beperken, niet onmiddelijk te nemen als de eerste griepgevallen zich voordoen. Een aantal weken wachten is beter.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en Imperial College London waarin griepepidemieën zijn gesimuleerd met een wiskundig model.
Het H1N1-virus, oftewel de Mexicaanse griep, zorgde in 2009 wereldwijd voor paniek. Het duurde toen ook even voordat er vaccins beschikbaar waren.
Om de tijd tot vaccinontwikkeling te overbruggen, kunnen overheden diverse maatregelen overwegen die contacten tussen mensen verminderen en daarmee de overdracht van de ziekte remmen. Bijvoorbeeld door het sluiten van scholen en publieke gebouwen en het beperken van het openbaar vervoer.
Volgens de onderzoekers is het echter economisch en maatschappelijk niet wenselijk deze maatregelen lang in stand te houden. In influenzadraaiboeken in de VS wordt een maximumduur van twaalf weken geadviseerd.
De wetenschappers bestudeerden het totaal aantal gevallen, de piek van de epidemie om topdrukte in de gezondheidszorg te beperken, en de economische en maatschappelijke impact.
Uit het onderzoek blijkt dat het effectiever is maatregelen enkele weken na het begin van de epidemie te treffen. Hiermee worden de piek van de epidemie en de nadelige gevolgen geminimaliseerd.
Het onderzoek is gepubliceerd in het online tijdschrift PLoS Computational Biology.
- Universiteit Utrecht