Grapefruitsap bevordert werking kankermedicijn

Getty Images

BAARN - Dagelijks een glas grapefruitsap zorgt ervoor dat een geneesmiddel tegen kanker beter werkt. Om hetzelfde effect te behalen zonder sap heeft de patiënt drie keer zo veel medicijn nodig.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Chicago. De combinatie van sap en geneesmiddel helpt patiënten de bijwerkingen van een hoge dosering te vermijden en verlaagt daarnaast de kosten.

Studie
De onderzoekers bestudeerden het effect van eten op een geneesmiddel dat gebruikt wordt als kankerbehandeling. Dagelijks 240 milliliter grapefruitsap vertraagt de manier waarop het lichaam het geneesmiddel sirolimus verwerkt. De hoeveelheid sirolimus in het lichaam verhoogt daardoor met 350 procent.

"Grapefruitsap en geneesmiddelen met hetzelfde mechanisme kunnen de bloedlevels van heel veel geneesmiddelen significant verhogen", vertelt onderzoeker Ezra Cohen. "Lang werd dit gezien als schadelijk effect dat kon leiden tot een overdosis. In ons onderzoek hebben we gekeken of we met het sap een gecontroleerd effect konden bewerkstelligen."

Dosis
Voor het onderzoek voerde Cohen de studie uit met 138 patiënten. Ze ging op zoek naar de optimale dosis van het geneesmiddel. Bij alleen gebruik van het geneesmiddel was dit 90 milligram per week. Patiënten die sirolimus samen met een ander geneesmiddel gebruikten, hadden wekelijks 16 milligram nodig. De combinatie met grapefruitsap leverde een optimale dosis van 25 tot 35 milligram per week. Bij een dosis hoger dan 45 milligram geeft sirolimus bijwerkingen.

Het is voor het eerst dat kankeronderzoek een positieve voedsel-geneesmiddelinteractie laat zien. Onduidelijk is of het effect ook voor iedereen werkt. Dat zal vervolgonderzoek uit moeten wijzen. De resultaten zijn gepubliceerd in Clinical Cancer Research.

Bron 
  • Medical Xpress