Gerookte zalm met salmonella uit de schappen

Getty Images

UTRECHT - Gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk kan salmonella bevatten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat de vis onder meer verkocht is bij Albert Heijn, Aldi en supermarkten die inkopen via organisatie SuperUnie. Het is onbekend om hoeveel besmette vis het gaat.

Op dit moment is bij ongeveer 200 mensen in het laboratorium vastgesteld dat zij ziek zijn geworden door de besmette zalm. Het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk hoger.

​Uit de handel De vis is geleverd aan supermarkten, groothandels en viswinkels. Zij zijn gevraagd de zalm uit de handel te halen. Consumenten krijgen het advies om zalm waarop de aanduidingen EL-41A82EC of NL-6115EG staan niet te eten. Deze codes staan in een ovaal beeldmerk op de verpakkingen.

​Salmonellabesmetting ​Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen terechtkomt in het milieu en in voedsel. Binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel treden de eerste ziekteverschijnselen op zoals, koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. Vooral jonge kinderen en ouderen kunnen er last van hebben. Meestal verdwijnen symptomen na enkele dagen rust en veel drinken.

Bron 
  • ANP
  • RIVM
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit