Doorbraak in behandeling huidkanker

Getty Images

BAARN - Goed nieuws voor mensen met huidkanker: er zijn twee nieuwe behandelmethoden ontdekt die het leven van uitbehandelde patiënten kunnen verlengen.

Eén van de geneesmiddelen richt zich specifiek op de gemuteerde genen die de groei van de kankercellen veroorzaken; de ander geeft het immuunsysteem van de patiënt een boost. Beide geneesmiddelen zorgen ervoor dat de tumoren slinken en verlengen zo het leven van de kankerpatiënten. Voor genezing zorgen ze helaas niet.

Doorbraak
"Dit hebben we nog nooit eerder gezien en is een echte doorbraak in de behandeling van huidkanker", aldus Dr. Lynn Schuchter, hoofd van het huidkankercentrum aan de Universiteit van Pennsylvania. Zij was zelf niet betrokken bij het onderzoek.

Beide behandelmethodes werden gepresenteerd op het congres van de ASCO (American Society of Clinical Oncology's). De eerste studie ging over het experimentele geneesmiddel Vemurafenib, dat gemuteerde genen aanpakt. Zo'n 50 procent van de huidkankerpatiënten heeft zo'n gemuteerd BRAF-gen dat de kankercel laat groeien. "Zo'n geval lijkt op een kapotte schakelaar," aldus hoofdonderzoeker Dr. Paul Chapman van Sloan-Kettering Memorial Center in New York.

Veel beter resultaat
Het sinds 1975 meest voorgeschreven middel bij huidkanker, Dacarbazine, werkt slechts bij zo'n 10 procent van de patiënten. Schuchter schat dat het nieuwe middel in 90 procent van de gevallen resultaat boekt. Het nieuwe middel deed het in het onderzoek ook aanzienlijk beter dan de bekende chemotherapie: 84 procent van de patiënten leefde nog na zes maanden, tegen 64 procent die het oude geneesmiddel kreeg. De experts hopen dat het nieuwe middel nog dit jaar goedgekeurd gaat worden, zodat het in de standaard behandelingen kan worden aangeboden.

Boost
De tweede opzienbarende ontdekking betrof een reeds goedgekeurd medicijn op basis van Ipilimumab. Dit geeft het immuunsysteem van kankerpatiënten en boost. In de studie met 502 patiënten, was 21 procent na drie jaar nog in leven, tegen 12 procent die het oude geneesmiddel of een placebo kreeg.

Schuchter: "Ik beoefen dit vak al 25 jaar en heb nog nooit een geneesmiddel gezien dat daadwerkelijk de levensverwachting opschroeft".
Hoewel patiënten met het nieuwe middel het aanzienlijk beter doen dan anderen, stopt de werking na 9 tot 10 maanden. "Maar dat zijn maanden die ze anders niet gehad hadden", aldus Schuchter.

Preventie
Verder onderzoek naar beide geneesmiddelen is wel noodzakelijk, ook om precies te meten wat de eventuele bijwerkingen zijn. In de tussentijd is het volgens de experts vooral belangrijk om huidkanker te voorkomen. Insmeren met een anti-zonnebrandmiddel is hierbij een goede start.

Auteur 
Bron 
  • CNN