DEN BOSCH - Apothekers en huisartsen vragen 65-plussers slecht naar hun medicijngebruik. Terwijl een actueel medicatieoverzicht per patiënt verplicht is sinds januari 2011.
Seniorenorganisatie Unie KBO vindt dan ook dat de controle op medicijngebruik onder ouderen faalt. De organisatie heeft onderzoek laten verrichten onder 800 Nederlandse 65-plussers.
Medicijngebruik
Uit het onderzoek blijkt dat slechts 37 procent van de apothekers en 22 procent van de (huis)artsen 65-plussers vraagt naar hun medicijngebruik. De meeste medicijnen worden voorgeschreven door de huisarts (82 procent), specialist (59 procent) of een andere arts (2 procent), zoals een homeopathische arts.
11 procent van de ouderen koopt daarbuiten ook zelf medicijnen. Ruim 60 procent van de (huis)artsen en meer dan 80 procent van de apothekers doet geen navraag naar deze door ouderen zelf aangeschafte medicijnen.
In de afgelopen drie maanden heeft 96 procent van de ouderen één of meer medicijnen gebruikt, gemiddeld vijf per dag. En 86 procent neemt gemiddeld drie stuks per dag voor de rest van hun leven. Daarmee staan 65-plussers in Nederland aan kop als het gaat om de hoeveelheid medicijnen die gebruikt worden.
Geschrokken
De seniorenorganisatie is geschrokken van de uitkomsten en gaat een lobby voeren voor het opnemen van een periodieke 65-plus medicatiecheck in de basisverzekering. Deze medicatiecheck, waarbij het gehele medicijngebruik uitgebreid onder de loep wordt genomen, wordt uitgevoerd door de huisarts en apotheker samen.
Verder zal de organisatie ook in gesprek gaan met de brancheorganisatie van de apothekers, de KNMP, over verbeterpunten en een eventueel te ontwikkelen seniorenkeurmerk voor alle apotheken in Nederland.
- Unie KBO