'Bloemkool beschermt tegen mondkanker'

Getty Images

BAARN - Door minimaal een keer per week een groente uit de kruisbloemenfamilie te eten, verminder je de kans op mondkanker. Dat blijkt uit een studie aan onder andere de universiteiten van Milaan en Lausanne.

Eerder onderzoeken lieten al zien dat vrouwen die veel bloemkool, broccoli en boerenkool aten betere overlevingskansen hadden bij borstkanker en dat de groenten ook het risico op blaaskanker verlaagden. Deze nieuwe studie in het tijdschrift Annals of Oncology toont het verband met mondkanker.

Mensen die ten minste een keer per week de groene groenten aten, hadden 17 procent minder kans op mondkanker in vergelijking met de mensen die dat niet deden. Daarbij de groenten ook effect op andere vormen van kanker. De kans op nierkanker, slokdarmkanker en darm- of borstkanker was respectievelijk 32, 28 en 17 procent kleiner.

Het onderzoek betrof 12.449 patiënten met verschillende vormen van kanker en 11.493 controlepersonen.

Bron 
  • Medical News Today