ROTTERDAM - Onderzoekers van het Erasmus MC hebben voor het eerst bewezen dat het krijgen van bijziendheid erfelijk bepaald is. Tot nu toe werd een genetische component wel verondersteld, maar dit was nooit aangetoond.
Voor de studie zijn in een bevolkingsonderzoek alle chromosomen van ruim 15.000 mensen getest. Onderzoekers van de afdelingen oogheelkunde en epidemiologie ontdekten dat mensen met een genetische variant op chromosoom 15 een hoger risico op bijziendheid hadden.
Er zijn ook omgevingsfactoren die de aandoening lijken te verergeren bij kinderen die erfelijk belast zijn, zoals weinig buitenspelen en lezen op jonge leeftijd. Mensen in de stad hebben relatief ook vaker last van bijziendheid.
Myopie
Bijziendheid of myopie wordt veroorzaakt doordat de oogbol buitensporig veel in de lengte groeit. Hierdoor valt het brandpunt van waargenomen lichtstralen niet op het netvlies, maar er voor. Mensen zien hierdoor beelden van veraf onscherp.
Deze vorm van slechtziendheid komt bij ruim een kwart van de mensen voor. Dit kan worden gecorrigeerd met een bril, lenzen of chirurgische ingreep. Desondanks verandert dat de vorm van de oogbol niet. Hierdoor kan het netvlies oprekken of de oogzenuw beschadigd raken. Het netvlies kan loslaten of er kan glaucoom ontstaan. Bij ernstig slechtzienden kan maculadegeneratie ontstaan. Hiervoor is nog geen goede behandeling.
De ontdekking kan in de toekomst bijdragen aan het vinden van een behandeling tegen abnormale groei van het oog. De onderzoekers hebben hun doorbraak online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics. Zij zoeken nog proefpersonen voor vervolgonderzoek.
- Erasmus MC