WAGENINGEN - Bacteriën in zuiveldrankjes blokkeren ziekteverwekkers door zich met grijparmpjes aan de darmwand te hechten. Dit ontdekte een groep Finse, Belgische en Nederlandse onderzoekers van het Laboratorium voor Microbiologie van Wageningen University.
Het is al langer bekend dat de in bacteriedrankjes vaak voorkomende Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) bacterie een positief effect heeft op de gezondheid. Onderzoekers hebben al eerder ontdekt dat LGG de darmwand minder doorlatend maakt voor indringers.
Tot nu toe wisten de onderzoekers alleen niet hoe het werkte. Nu blijkt dat LGG een soort 'grijparmpjes' heeft, zogenaamde pili, met aan het uiteinde een bindingseiwit waarmee het zich vastzet in de slijmlaag van de darm. Hierdoor beschermt de bacterie de darmcellen en versterkt het de barrièrefunctie van de darm.
Andere bacteriestammen die deze pili of het bindingseiwit niet hebben, blijven veel korter in de darm. "Die binding aan het darmslijmvlies zorgt ervoor dat LGG langer in de darm blijft hangen en dus ook langer actief blijft", legt één van de onderzoekers uit.
De resultaten zijn eind vorige week gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.
- Wageningen University