Aspirine helpt niet bij herseninfarct

Getty Images

AMSTERDAM - Patiënten met een herseninfarct zijn niet beter af als ze naast de standaard behandeling met stolseloplossende medicijnen (trombolyse) ook meteen aspirine krijgen.

Dat blijkt uit een grote Nederlandse studie. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de online uitgave van The Lancet.

Patiënten met een hartinfarct, waarbij één van de kransslagaderen verstopt is geraakt, krijgen naast de trombolyse meteen extra aspirine toegediend. Bij hartinfarcten is namelijk aangetoond dat aspirine voorkomt dat het bloedvat opnieuw dicht gaat zitten. Of dat bij patiënten met een herseninfarct ook zo werkt, was tot nu toe een onbeantwoorde vraag. Zij krijgen volgens de huidige richtlijn pas 24 uur na de trombolyse-behandeling aspirine.

Herseninfarct
Aan het onderzoek deden 37 ziekenhuizen mee en bijna 650 patiënten. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat het bij een herseninfarct geen zin heeft om aspirine toe te voegen aan de trombolyse-behandeling. Patiënten die aspirine kregen, waren na drie maanden niet beter hersteld dan degenen die alleen de trombolyse ondergingen. Bovendien leverde het gebruik van aspirine iets meer bloedingen op als bijwerking van de behandeling.

De onderzoekers schrijven in The Lancet dat het niet nodig is om de huidige richtlijn voor de aanpak van een herseninfarct aan te passen. Een etmaal na de trombolyse-behandeling kan gewoon gestart worden met het geven van aspirine.

Auteur 
Bron 
  • AMC