Verschillende oorzaken op een rij
Misselijkheid, overgeven, brandend maagzuur of gekke ontlasting; je maag kan voor veel klachten zorgen. Maagpijn komt meestal door spanningen op de maag, maar ook medicijnen of voedsel kunnen je maag flink van streek maken.
Iedereen is wel eens misselijk. Het is een heel vervelend gevoel, dat vooral uit de maag komt. Misselijkheid ontstaat als de hersens prikkels geven aan de zenuwen die de organen in de buik beïnvloeden. Als deze zenuw op de maag inwerkt, kan er te veel maagzuur worden aangemaakt. Dit zorgt soms voor een misselijk gevoel. Als je misselijk bent, zorg dan voor voldoende frisse lucht. Soms kan het helpen om te gaan liggen of iets kouds te drinken. Er zijn ook verschillende medicijnen tegen misselijkheid verkrijgbaar. Vraag bij je apotheek of huisarts om advies.
Overgeven
Misselijkheid kan leiden tot overgeven. Uitdroging vormt het grootste gevaar bij overgeven. Daarom moet je beetje bij beetje veel slappe thee of water drinken. Kamillethee kalmeert de maag. Als je weer een beetje trek in eten krijgt, kun je beginnen met licht voedsel. Een rijpe banaan helpt tegen overtollig maagzuur. Verse yoghurt is goed om de darmflora weer in evenwicht te brengen. Als je na een dag nog steeds overgeeft of er zit bloed in het braaksel, raadpleeg dan een arts.
Ben je aan de pil en moet je binnen vier uur na het innemen overgeven, dan is de pil niet veilig. Neem dan een nieuwe pil uit een reservestrip. Geef je daarna weer over, gebruik dan een week lang een extra voorbehoedsmiddel, bijvoorbeeld een condoom.
Brandend maagzuur
Brandend maagzuur wordt ook wel indigestie of reflux genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat het zure maagsap vanuit de maag weer terug in de slokdarm stroomt; het komt dus op de verkeerde plek terecht. Soms is het vermengd met galvloeistof.
Je kunt maagzuur krijgen door stress, organische afwijkingen, een storing aan de voortstuwende bewegingen van de maag of een bacterie bij de maagportier. Tabletjes kunnen helpen om de klachten te verminderen. Vermijd zure voedingsmiddelen, chocolade en alcohol. Heb je er vaak of ernstig last van, ga dan naar je huisarts.
Maagzweer
Als het slijmvlies van de maagwand is aangetast door maagsap, ontstaat er een maagzweer. Je kunt ook een zweer hebben in je twaalfvingerige darm; ook dit wordt vaak een maagzweer genoemd. De bacterie Heliobacter pylori is de voornaamste veroorzaker van een maagzweer. Stress, roken en drinken kunnen de klachten verergeren. Erfelijke factoren spelen ook een rol.
Een maagzweer is een soort krater in de maag- of darmwand. Breekt hij de maagwand door, dan kan dit levensgevaarlijk zijn. De maaginhoud komt dan in de buikholte terecht en dit kan een buikvliesontsteking veroorzaken.
Symptomen van een maagzweer
Symptomen van een maagzweer zijn: branderige, knagende buikpijn die tijdens en na het eten verergert. Je krijgt braakneigingen en maagzuur, soms moet je veel boeren. Denk je dat je een maagzweer hebt, ga dan naar je huisarts voor onderzoek.
Zwarte ontlasting
Zwarte ontlasting is een gevolg van problemen in de maag of darmen. Het ontstaat door bloed dat dieper uit het lichaam komt. Ga altijd naar je huisarts als je (aanhoudend) last hebt van zwarte ontlasting. Hier lees je meer over wat de kleur van je ontlasting zegt over je gezondheid.